Matkailukohteet

"Viihdy vaaramaisemassa" lukee Ristijärven tienvarsitaulussa Viitostien varrella. Vallassaan ku vasikalla häntä, mikä ketähi viihyttää, van kaenuulainen vaaramaisema tarjovaa tämmöstä.

Saukkovaara

Saukkovaara on osa Kainuun vaaramaisemaa. Sen korkeus on 320 metriä merenpinnasta. Saukkovaara kuuluu Kölin vuoriston jääkauden aikaisiin jäänteisiin. Sen eteläisimmät osat ovat Paltamon puolta, mutta pääosin vaara on Ristijärveä, ja se ulottuu kunnan keskustaajaman vierelle. Keskustaajama on rakennettu ohuelle kaistaleelle järvien ja vaaran väliin. Vaaran sivuitse kulkee Valtatie 5 sekä rautatie.

Saukkovaaran luoteispää kulkee nimellä Koljatinvaara. Se ulottuu 320 metrin korkeuteen, ja se on vaarajakson korkein kohta. Vaaralla on kosteikkoa, suomaastoa, neulakuusikkoa sekä marja- ja sienimaastoa. Vaaralla metsästetään, marjastetaan ja sienestetään.

Saukkovaaralle noustaan Viitostieltä ABC:n ja S-Marketin kohdalta Sotkamoon vievää tietä pitkin. Varaudu jyrkkään nousuun.

Ympäri vuoden Saukkovaaralla on käytettävissä näköalalaavu ja grillauspaikka. Saukkovaaralle kannattaa nousta, jos kainuulainen vaaramaisema kiehtoo.

Tällainen on Saukkovaaran näköalalaavu. Kuva: Maritta Karjalainen.

Saukkovaaran näköalalaavun grillauspaikassa voi grillailla eväitään. Kuva antaa vinkkejä myös näköalasta. Kuva: Maritta Karjalainen.

Matkailukohteita Saukkovaaralla ovat talvella hiihtoreitit ja kelkkareitit sekä laskettelurinne, kesällä maastopyöräreitit samoin kuin vaellus- ja patikointireitit.

Saukkovaaran maastohiihtoladut saivat paljon ylistystä osakseen hiihdon suomenmestaruuskilpailujen aikana 2021. Kunta pitää hiihtoreitit auki talvisin. Saukkovaaralla on hiihtostadion ja kuuluttamorakennus. Saunat ovat hiihtoporukoiden käytössä.

Talvikautena kyläyhdistykset pitävät yllä laskettelupalveluja ja välinevuokraamoa, jossa on lasketteluvälineitä ja lumikenkiä. Lumikenkiä voi vuokrata myös 4H:n ylläpitämältä kirpputorilta, Koulutie 7.

Vuoden ympäri käytettävissä ovat maastopyöräreitit, ja voit vuokrata sähköavusteisia maastopyöriä 4H:n ylläpitämältä kirpputorilta osoitteesta Koulutie 7.

Vaaramaisemasta löytyvät myös Rötylän kota ja Lakivaaran laavu, joilla voi grillata ja keittää pannukahvit. Kunta hoitaa puuhuollon.

Hiihtoreitin varrella oleva kota, jossa voi pysähtyä, lämmitellä ja grillailla.

Hiihto- tai patikointireitin varrella olevassa Rötylän kodassa voi pysähtyä, lämmitellä ja grillailla. Kuva: Maritta Karjalainen.

Rötylän kodassa voi tehdä tulet ja grillailla.​​​​​​​

Tällainen on Rötylän kodan grillauspaikka. Kuva: Maritta Karjalainen.

Laavu aitona vierailijoiden jäljiltä​​​​​​​​​​​​​​

Lakivaaran laavulla käydään ahkerasti.

Kyltti etäisyyksistä eri kohteille Lakivaaran laavulta​​​​​​​​​​​​​​

Tämä kyltti Lakivaaran laavulla kertoo etäisyydet mahdollisiin patikointikohteisiin. Kuva: Maritta Karjalainen.

Varhain kesäisenä aamuna 2021​​​​​​​​​​​​​​

Laavulta täytyy patikoida vähän avarammille paikoille, että avautuu näkymä kainuulaisista sinisistä vaaroista. Kuva: Maritta Karjalainen.

Tuulentupa on pysähdyspaikka hiihtoreitin varrella. Siellä on lavitsoita, kamina ja makkaranpaistopaikka laavulla.

Tuulentupa on tarpeellinen pysähdyspaikka vaativan hiihtoreitin varrella.​​​​​​​​​​​​​​

Tuulentupa on tarpeellinen pysähdyspaikka vaativan mutta palkitsevan hiihtoreitin varrella. Tuulentuvalle hiihto on hyvä kuntotesti.