Kirkonkylä

Kirkonkylästä kertovat kyläyhdistysaktivistit Irmeli Heikkinen ja Pirjo Saarinen. Niinpä tarina on kyläyhdistyspainotteinen, ja paljon yhdistys on saanutkin aikaan. Eero Pyykkösen drone-kuvat hahmottavat, millainen Ristijärven kirkonkylä on.

Ristijärven kirkko esitellään matkailukohteissamme. Se on Kainuun vanhin toimiva kirkko.

Ristijärven kirkko. Drone-kuva: Eero Pyykkönen.
Kirkonkylänhän tekee kirkonkyläksi juuri kirkko. Drone-kuva: Eero Pyykkönen.

Kirkonkylän kyläyhdistys on perustettu 1997. Sen ensimmäisiä saavutuksia ovat rantapaviljonki Pappilanrannassa ja vuonna 2000 Pappilanrantaan tehty matonpesupaikka. Pappilanranta on matkailukohteitamme.

Pappilan ympäristö. Drone-kuva: Eero Pyykkönen.​​​​​​​

Tässä näkyy pappila ympäristöineen. Pappilanrannan uimalaituri työntyy kuvassa esiin.

Kyläyhdistyksen toiminta oli alkuvuosina pienimuotoista: jäsenmaksu oli 5 euroa ja maksavia jäseniä oli 15 - tehtiin pienimuotoisia juttuja. Sittenhän se repesi 2013, kun aloitettiin talkootyöt Saukkovaaran Rinteillä. Ensimmäisenä vuonna pidettiin laskettelurinteitä auki pääsiäisen pitkä viikonloppu ja hiihtolomaviikko yhdessä Pyhännän kyläyhdistyksen kanssa. Siitä laskettelurinteen auki pitäminen on levinnyt ja laajentunut.

Saukkovaara on tunnettu ennen muuta hiihtostadionistaan ja maastohiihtoladuistaan. Niillä hiihdettiin maastohiihdon suomenmestaruuskilpailut maaliskuussa 2021. Tuolloin Ristijärvi sai paljon myönteistä julkisuutta.

Ristijärven hiihtostadion yöllä. Drone-kuva: Eero Pyykkönen.​​​​​​​
Hiihtostadion yöllä. Takana näkyvät kirkonkylän valot. Drone-kuva: Eero Pyykkönen.

Kyläyhdistys remontoi Pyrylän, Katvelan ja rantapaviljongin

Lokakuussa 2015 silloinen kunnanjohtaja Raija Potila otti puhutteluun ja sanoi, että ettekö te voisi ottaa Pyrylää hoitaaksenne, kun se menee muuten purkuun. Pyrylä oli tuolloin kunnan varastona. Se oli täynnä rojua; siellä oli muun muassa vanhan terveyskeskuksen sängyt. No mehän otettiin ja ensi töiksemme tyhjennettiin se.

Kyläyhdistys on Pyrylässä vuokralla, ja kunta edelleen omistaa sen.

2017 Pyrylätä ruvettiin korjaamaan: Lattia hiottiin ja lakattiin, alakerta maalattiin. Kalusteet saatiin vanhasta kunnantoimistosta. Niiden kovat pinnat desinfioitiin ja pehmeät höyrypuhallettiin.

Pyrylän puhvetti yläkerrassa ja siellä hääräämässä Pirjo Saarinen (vasen) ja Irmeli Heikkinen. Kuva: Amie Aalto. 
Pyrylän yläkerrassa on puhvetti. Siellä hääräävät Pirjo (vasen) ja Irmeli. Kuva: Amie Aalto.

Pyrylän salin vasen puolisko. Kuva: Amie Aalto.​​​​​​​

Pyrylän sali soveltuu monen laisten tapahtumien pitopaikaksi. Kuva: Amie Aalto.

Pyrylän salin oikea puolisko. Salia esittelevät Pirjo Saarinen (vasen) ja Irmeli Heikkinen.​​​​​​​

Tässä Pyrylän sali on koristeltu 4H:n pikkujouluja varten. Salia esittelevät Pirjo (vasen) ja Irmeli. Kuva: Amie Aalto.

Vuonna 2016 tarvittiin Katvelaan remontti-ihmisiä. No mepä ruvettiin maalaamaan punaista pitkää rakennusta ja keltaista koulumuseota - talkoilla maalattiin. Sattui hyvä kesä, ja saatiin kaikki tehtyä saman kesän Veisuuvestivaalia varten.

2017 rakennettiin grillikota pihalle. Grillikotaa saavat jäsenet käyttää ilmaiseksi tilauksesta.

Pyrylän grillikota. Kuva: Amie Aalto.​​​​​​​

Pyrylän grillikota. Kuva: Amie Aalto.

Kesällä 2021 rantapaviljonki remontoitiin. Kyläyhdistys on vuokralla paviljongissa, ja sen omistaa kunta.

4H:n Annikki Hyttinen aloittaa keväällä nuorille suunnattua yrityskoulutusta. Toiveissa on, että joku noista nuorista ottaisi paviljongin kioskin hoitaakseen - me autettaisiin aikuisihmisinä.

Ja kaikille vetoomus, että pitäisitte silmällä paviljonkia, ettei siellä tehtäisi ilkivaltaa. Jos sellaista havaitaan, niin pitäisi ilmoittaa yhteispalvelupisteeseen. Pidetään rantapaviljongista yhdessä huolta!

Jäseniä on kirkonkylän kyläyhdistyksessä nyt siinä 80, mutta korona on vähän verottanut maksamista. Jäsenmaksu on edelleen 5 euroa vuodessa.

Suunnitteluun ja toimintaan toivotaan nuoria. 

Mihin Pyrylää käytetään?

Pyrylää saa vuokrata - eri yhdistykset vuokraavat, ja ne saavat halutessaan myös tarjoilun. Syntymäpäiviä ja ylioppilasjuhlia on Pyrylässä pidetty, mutta niihin on vuokraajat pitkälti itse hommanneet tarjoilun.

Kansalaisopisto on kolme vuotta pitänyt täällä kursseja - on ollut muun muassa lampunvarjostinkurssi ja ikoninmaalauspiiri, puhdepajaa ja posliininmaalausta.

Eläkeyhdistys pitää oman kerhonsa täällä kahdesti kuukaudessa. Eläkeyhdistys on Kirkonkylän kyläyhdistyksen kumppanina Pyrylässä. Joka toinen torstai on eläkeläisillä jumppa.

Täällä pelataan bingoa. Tuote-esittelypäivät on ollut pari kertaa vuodessa. Lasten kirppistäkin yritettiin, mutta se ei oikein vetänyt.

Maanantai-iltaisin on ollut kyläyhdistyksen peli-ilta: Aliasta ja muistipelejä, sisäcurlingia, nänniheittoa ja mölkkyä. Nyt se on jäänyt, kun ihmiset ovat vanhenneet ja on tuo koronakin.

Joskus, kun sattuu, niin Pyrylässä on tosi täyttä.

Uusia ideoita ja toimijoita tarvitaan 

Toiminnassa on aktiivisesta parikymmentä ihmistä. Päivät töissä olevat ihmiset ei jaksa enää lähteä yhdistystoimintaan, mutta ehdotuksia saa tehdä.

Meillähän oli esimerkiksi pyöräkampanja, eli maksettiin osa sähköavusteisten maastopyörien vuokrasta. Sitten oli Vanhempainyhdistyksen projekti, jossa hankittiin vempaimia koulun pihalle. Siihen annettiin rahallista tukea.

Karaokesta on puhuttu. Elokuvaillat on haaveena - pikkulasten, nuorison ja aikuisten elokuvia. Toistaiseksi nämä ovat kaatuneet lisenssijuttuihin. 

Kirkonkylän kyläyhdistyksen jäseneksi pääsee mistä vain - kaukaisin jäsen on Helsingistä. 

Ristijärven kirkonkylä yöllä. Drone-kuva: Eero Pyykkönen.

Ristijärven kirkonkylä yöllä. Drone-kuva: Eero Pyykkönen.