Matkailukohteet

Voit tutustua 1900-luvun alun oloihin vierailemalla Karppalan myllyllä ja pajalla.

Karppalan mylly ja paja

Ristijärven Torvenkosken rannalla olevan Karppalan myllyn rakensi vanhan hierinkivimyllyn paikalle Kemppaisten seppäsuku 1915. Samoihin aikoihin rakennettiin myös puinen pato säännöstelemään veden korkeutta. Uuden myllyn myötä jauhatusnopeus nousi huimaavaksi verrattuna entiseen hierinkivimyllyyn. Vesivoimaa tarvittiin muuhunkin työhön, ja myllyn yhteyteen tehtiin pärehöylä, kenttäsirkkeli ja sähkögeneraattori.

Päreen tarve oli aikoinaan suuri, sillä pärekatto kesti vain 20 vuotta. Näin saatiin huomattavasti nopeammin tehtyä päreitä kuin käsihöylällä.

1900-luvun alan tekniikkaa

Karppalan mylly Torvenkosken rannalla. Sivun kuvat: Matja Häyrynen.

1900-luvun alan tekniikkaa​​​​​​​

Museovirasto entisöi myllyä 1980-luvun lopulla.

Yksityiskohta Karppalan myllyltä​​​​​​​

Yksityiskohta 1900-luvun alun tekniikasta.

Karppalan myllyn yhteydessä oleva pato​​​​​​​

Karppalan myllyn yhteydessä oleva pato.

Museovirasto entisöi myllyä 1980-luvun lopulla. Kainuun Nuotta osti myllyn 2018 kunnostaakseen sen osana myllyprojektiaan. Myllyn katto uusittiin 2019. Paja on Vanhan Karppalan mailla.

Myllyllä on pidetty Myllytapahtumia, joista yhdestä voi katsoa tallenteen Perinnetieto-sivultamme täältä. Kesällä 2021 Myllytapahtuma jäi koronan takia järjestämättä.

Koski on mainio perhokalastuspaikka. Vain kuivimpina kesinä siellä ei voi kalastaa.

Karppalan myllyn ohi virtaava Torvenkoski​​​​​​​

Karppalan myllyn ohi virtaava Torvenkoski.

Myllyä ja pajaa voi käydä katsomassa milloin vain. Kulku on Torvenkosken rannasta. Karppalan myllyn osoite on Tolosenjoentie 106.