Matkailukohteet

Vuonna 1959 perustettu Ristijärvi-Seura pitää Katvelassa yllä Suojeluskunta- ja lottanäyttelyä sekä koulumuseota, 1950-luvun koululuokkaa.

Suojeluskunta- ja lottanäyttely

Näyttely on avattu vuonna 2003 Ristijärven vanhimmassa koulurakennuksessa, joka tunnetaan Katvelan nimellä. Paikallista historiaa henkivä rakennus on peräisin vuodelta 1896. Pihapiirissä sijaitsee myös Uutela, jonka edestä Ristijärven suojeluskuntalaiset lähtivät talvisotaan ja joka sota-aikana toimi sotasairaalana. Nykyisin myös Uutelassa pidetään näyttelyitä.

Katvelassa on Suojeluskunta- ja lottanäyttely

Katvelassa on pysyvästi Suojeluskunta- ja lottanäyttely, mutta siellä on tilaa myös määräaikaisille näyttelyille.

Ristijärven suojeluskunta- ja lottatyöstä kertova näyttely tuo esiin maamme itsenäistymisen ajan, suojeluskunta- ja lottatyön sekä sotilaspoika- ja pikkulottatyön paikallisesta näkökulmasta. Esillä on runsaasti aihepiiriin liittyvää alkuperäistä esineistöä, valokuvia ja asiakirjoja.

Sentraalisantra Katvelan Suojeluskunta- ja lottanäyttelyssä

Sentraalisantra Katvelan Suojeluskunta- ja lottanäyttelyssä.

Ristijärvellä urheilu sai erityisen sijan suojeluskuntatyössä. Näyttelyssä on esillä lukuisia kiertopalkintoja ja henkilökohtaisia palkintoja kunniakirjoineen sekä muuta urheiluun liittyvää esineistöä.

Koulumuseo

Katvelassa sijaitsee myös 1950-luvun museoluokka Koulu keskellä kylää. Ristijärven ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa 1896 juuri valmistuneessa koulutalossa. Museoluokka on sisustettu 50-luvulle tyypillisellä käsityöluokan välineistöllä. Luokassa kerrotaan tekstien ja kuvien avulla myös pitäjän koululaitoksen historiasta.

1950-luvun koululuokka

Katvelan koulumuseo.

Museota hyödynnetään Keskuskoulun opetuksessa. Keväällä 2021 opettaja Minna Pyykkönen vei nelosluokkalaiset tutustumaan 1950-luvun kouluun. Koululaiset työskentelivät kolme tuntia 50-luvun malliin muun muassa kirjoittaen mustekynällä.

Keväällä 2021

Keskuskoulun nelosluokkalaiset keväällä 2021 työskentelemässä Koulumuseossa 50-luvun malliin. Kuvakollaasi: Tiinaliisa Portano.

Vierailusta kerrottiin myös Ristijärven kunnan Facebook-sivulla, missä se herätti paljon kommentteja. "Tuttu penkki v 57 ja musteella kirjoittaminen tarkkaa hommaa", kirjoitti eräs koulun tuolloinen oppilas, joka oli päätynyt Ruotsiin.

Käsityömyyntinäyttely

Käsityömyymälässä on myynnissä lahja- ja tuliaisesineiksi sopivia töitä sekä lottatuotteita.

Osoite ja aukiolo

Avoinna 25.6. - 4.8.2024
ti - pe klo 11 - 17
la       klo 10 - 16
su      klo 12 - 16
Pääsymaksu 3 e (yli 12-v.), taidenäyttely maksuton

Näyttelyn osoite on Kirkkotie 5, 88400 Ristijärvi. Näyttely on avoinna ryhmille tilauksesta: Minna Pyykkönen, puhelin 040 728 1297.