Ristijärvi - keskellä Kainuuta

Kainuun maakunnan pienin kunta sijaitsee valtatie 5:n varrella naapurikuntinaan Hyrynsalmi, Puolanka, Paltamo ja Kajaani. Ristijärven kunta on perustettu vuonna 1867. Ristijärvi on pinta-alaltaan 898 km², josta 62 km² on vesistöjä. Kunnan asukasluku 31.12.2022 oli 1 173. Kunta on väestöltään pieni, mutta sitäkin vireämpi maaseutumainen kunta keskellä kaunista Kainuuta.

Ristijärvi on tunnettu huikeista vaaramaisemista, lukuisista järvistä, joista, koskista ja soista, joita pääsee ihailemaan patikointi-, melonta-, kelkka- ja pyöräilyreiteillä. Valtakunnallista huomiota Ristijärvi saa Saukkovaaralla järjestettävistä kansallisista hiihtokilpailuista. Laskettelurinne ja laaja latuverkosto tarjoavat talvella hyvät puitteet koko perheen talviliikunnalle.

Kalastusta voi harrastaa ympäröivissä vesistöissä niin Laahtasella kuin koskissakin ja pulikoimaan pääsee Hiisijärven hiekoilla. Idyllinen, perikainuulainen maisema tarjoaa upeat puitteet luonnossa liikkumiseen sekä fatbikeillä että sup-laudoilla.

Historiallisessa ja maisemallisessa kulttuurimiljöössä on parisataavuotias puukirkko ja pappila, jossa Elias Lönnrot kävi usein sukuloimassa. Satavuotias kansakoulu palvelee käsityökeskuksena. Samassa pihapiirissä sijaitsee myös Katvelan museo ja suojeluskunta- ja lottanäyttely. Ristijärvelle leimallinen kulttuuritapahtuma on vuosittain järjestettävät Veisuuvestivaalit sekä Juustoleipämessut.

Elinkeinorakenne muodostuu alkutuotannosta ja palvelujen työpaikoista. Jalostuksen työpaikkoja on vain hippunen.Vaikka kunnan työpaikkaomavaraisuus on suhteellisen pieni, on Ristijärvi keskeisen sijaintinsa puolesta monelle maaseutumaista ympäristöä unelmoivalle oiva asuinkunta. Keskeinen toimiala on matkailuun ja mökkeilyyn liittyvät palvelut. Mökkiläisiä on kesäaikaan yhtä paljon kuin vakituisia asukkaitakin. Alue elää metsästä, maidosta ja marjoista.

 

Raatteita Laahtasen retkeilyreitin pitkospuuosuuden varrella.

Ristijärven Pyryn hiihtokoululaisia.

Ristijärven kirkko.

Ristijärven esittelyvideo

Tällainen video tehtiin Ristijärvestä Kainuun virtuaalisille rekrytointimessuille 8.1. - 8.2.2024.