Retkeily

Meidän retkeilyreittimme sijoittuvat vaaramaisemaan ja vesistöjen äärelle. Saukkovaaralla on retkeilyreittejä. Koko perheen vasta kunnostettu retkeilyreitti on Laahtasella. Tällä sivulla kuvataan myös Ristijärven kautta kulkeva Kainuun kelkkailun pääreitti. Ristijärven kesä- ja talviretkeilymahdollisuuksiin voi tutustua InfoGIS-karttapohjan avulla. Lopuksi sivu tarjoaa linkin Ristijärven laskettelumahdollisuuksien seuraamiseen.

Saukkovaaran reitit

Saukonselällä on 12 kilometrin ja 16 kilometrin vaellusreitit.

Saukkovaaran retkeilyreittien kartan pdf-muodossa löydät täältä.

Laahtasen vaellusreitti

Kirkasvetisen järven ympäri kulkee harjuja ja soita myöten vasta talkoovoimin kunnostettu retkeilyreitti. Vieressä on kalaisa Laahtasenkoski. Laahtanen esitellään matkailukohteenamme täällä.

Laahtasen järven ympäri kiertävä helppo retkeilyreitti kulkee monin paikoin harjun selillä ja kupeissa, mutta välissä on komeita soita, joiden yli pääsee pitkospuita pitkin. Laahtanen sopii koko perheen retkikohteeksi. Reitin voi kiertää lyhyempänä lenkkinä, sillä puolivälissä järven yli pääsee hienoja, saarilta saarille pomppivia, siltoja pitkin.

Laahtanen on oiva retkikohde kesäisin, mutta vierailla kannattaa erityisesti ruska-aikaan. Nähtävää on toki ympäri vuoden, sillä usein alueella viettää talvea suuri määrä metsäpeuroja.

Järven kiertävän reitin varrella on useita opastein merkattuja historiallisia kohteita, kuten hiilimiiluja, sodan aikaisia juoksuhautoja ja tervahautoja.

Laahtasen rannalla on neljä nuotiopaikkaa, joista osassa on myös puucee ja ruokailukatos. Nuotiopaikoilla ei ole puuhuoltoa, joten halutessasi tuo omat puut mukana.

Laahtasen alueen kunnossapidosta vastaa Pyhännäkylän kyläyhdistys yhdessä kunnan kanssa.

Laahtasella on mainio mahdollisuus tutustua kuivin jaloin suoympäristöön.

Laahtaskosken suvanto.

Kelkkailu

Ristijärven kautta kulkee yksi Kainuun kelkkailun pääreiteistä. Reitti tulee Sotkamon Kusianjärven kautta Ristijärven Hiisikylän Solanvaaraan ja sieltä pitäjänrajaa myötäillen Laahtaselle ja Pyhännälle ja edelleen Saukkovaaralle. Saukkovaaralta reitti laskeutuu kirkonkylälle, jossa on pisto ABC-tankkausasemalle. Reitti jatkuu radanvartta Heikkisenjoelle ja sieltä edelleen Iijärvelle. Iijärveltä reitti kiertää Heikkisensaaren ja etenee Iiniemen kautta ylittäen Tolosenjoentien ja Puolangantien jatkuen Uvan kautta Puolangan puolelle.

Kelkkareitit

InfoGIS retkeilyreitit

InfoGIS-kartta on Infokartta Oy:n karttapohja retkeilyreiteille. Kartta pitää ensin keskittää Ristijärven kohdalle. Sitten klikkaamaan haun alapuolella olevaa reittivalikkoa, voi etsiä haluamansa kesä- tai talviretkeilymuodon. Karttapohjaa muuttamalla, suurentamalla ja pienentämällä voi löytää tarkemmin haluamansa kohteet.

InfoGIS-retkeilyreitit

Laskettelu

Laskettelumahdollisuuksista saat ajankohtaista tietoa seuraamalla Saukkovaaran Rinteiden verkkosivua.

Saukkovaaran rinteet