Kaupat ja kahvilat

Ristijärvellä on Viitostien varrella S-Market, Café 5-Stop ja Apteekki. Kirkonkylän keskellä, sen sydämenä sykkii K-Monimarket Leinonen, jossa on myös pienimuotoinen Kahvipaussi.

Ristijärven S-Market

Ristijärven S-Marketin osoite on Saukontie 39. Kauppa sijaitsee Saukontien, Viitostien ja Sotkamontien risteyksessä.

Kauppa Saukontien, Viitostien ja Sotkamontien risteyksessä.

Koska kauppa sijaitsee valtaväylän varrella, ovat kesät aivan erilaisia kuin talvet. Kesällä on asiakkaina paljon lomalaisia ja mökkiläisiä.

S-Market on keskittynyt ruokaan ja juomaan, pienimuotoisesti käyttötavaraan, kuten neulelankoihin ja ompelutarvikkeisiin; keittiötarvikkeita on pienessä määrin. Kaupasta saa myös leikkokukkia ja ruukkukasveja. Kesäpihalla on multaa, lannoitteita ja kukkia.

Hylly S-Marketissa

S-Marketissa on pieni perusvalikoima hygieniatuotteita, pesuaineita ja siivoustarvikkeita samoin kuin vauvanhoitotuotteita.

Kainuun alue kuuluu Osuuskauppa Maakuntaan. ABC on osa S-Marketia, eli S-Market huolehtii ja hoitaa ABC:n, joka on kylmäasema. ABC modernisoitiin ja siirrettiin samalle tontille kuin S-Market keväällä 2019.

Ristijärven S-Market suosii paikallisia tuotteita

Ristijärven S-Market suosii paikallisia tuotteita. Konapin tilalta Kuhmosta tulee osa kananmunista, Akonlahdelta salaattia, Parkinniemen puutarhalta tomaattia ja Kinnusen myllyltä jauhoja. Vuokatin Viinin viinejä ja siidereitä on kaupan. Juntulan tilalta tulee puolukka-ruismuroja samoin kuin gluteenittomia mustikka-kauramuroja ja karpalo-kauramuroja.

Näitä muroja saa myös gluteenittomina.

Kainuun kalatuotteelta Suomussalmelta tulee tuorekalaa, graavia sekä kylmä- ja lämminsavua.

Partaselta tulee kesäaikaan sipulinippuja. Syksystä lähtien tulee Sotkamosta Timo Korhoselta perunaa ja juureksia ja Lammenrannalta perunaa ja juureksia.

Mansikka tulee Mieslahdesta ja Vuokatin Viiniltä.

Café 5-Stop

Café 5-Stop on sijaitsee Viitostien varrella S-Marketin ja ABC:n kupeessa.

Kahvila Ristijärvellä

Café 5-Stopin makeat ja suolaiset leivonnaiset leivotaan pääosin itse. Erikoisuutena ovat hyytelökakut. Porkkanaleivos ja mokkapalat ovat suosittuja, samoin pannari ja mustikkapiirakat. Sesonkituotteena on raparperipiirakkaa ja mansikkalevykakkua.

Suolaisella puolella on sämpylöitä, ruisleipiä ja riisipiirakoita. 5-Stopissa tehdään itse kinkkupiirakkaa; se on suosittua. Grillistä saa panniineita. 

Kuva: Amie Aalto

Café 5-Stopissa huomioidaan yksilölliset ruokavaliot. Marjamuropiirakka, jota saa pyydettäessä, on gluteeniton ja maidoton, hyytelökakku gluteeniton. Gluteenitonta leipää löytyy. Kasvisruokavalion mukaisia tuotteita tehdään tarvittaessa.

Café 5-Stopista myös myydään mukaan kahvileipää. Café 5-Stopista voit lukea lisää täältä.

Ristijärven apteekki

Ristijärven apteekki on S-Marketin sisällä, eli senkin osoite on Saukontie 39. Ristijärven apteekki on Hyrynsalmen apteekin sivuapteekki.

Sijaitsee S-Marketissa

Apteekki palvelee paikkakuntalaisia mutta myös matkailijoita, jotka pysähtyvät apteekin takia.

Ristijärven apteekki on näppärän kokoinen palveleva apteekki, josta löytyy perusvalikoima itsehoito- ja reseptilääkkeitä.

Kuva: Amie Aalto

Tarvittaessa tilataan lääkkeet, joita ei paikalta löydy, ja ne saadaan yleensä jopa seuraavalle päivälle.

K-Monimarket

Aholantie 24, Ristijärvi, puhelin 08 681 161 tai 08 681 380

K-Monimarket sijaitsee aivan kirkonkylän keskustassa. Kauppaa on sen perustamisesta lähtien 1938 hoitanut Leinosen kauppiassuku, mistä voit lukea lisää täältä.

Ristijärven keskustassa

Monimarketista saa peruselintarvikkeet ja päivittäistuotteet.

Kaupassa hoidetaan myös postin palvelut.

Paistopisteestä saa tuoretta leipää, pullaa, piirakoita ja croissantteja.

Kahvipaussissa voi nauttia kahvia, teetä tai mehua ostosten lomassa tuoreiden ja edullisten munkkien tai croissanttien kanssa.

Kuva: Riitta Leinonen.

Kesäaikaan Kahvipaussin pöytiä on myös ulkona. Tässä kahvipaussin ovat ottaneet paikallinen Pertti ja mökkiläinen Arja.

Kukkapisteestä on leikko- ja ruukkukukkia sekä viherkasveja tuliaisiksi tai omaksi iloksi.

Puutarhan- ja pihanhoitoon on multaa, lannoitteita, työvälineitä ja muita tarvikkeita.

Rautaosastolta saa tarvikkeita korjaamiseen ja remontointiin. Tilauksesta saa tarvikkeita rakentamiseen samoin kuin kodinkoneita.

Kuljetuspalvelu toimii joka päivä sopimuksen mukaan.