Pirkko Leinonen pitää Café 5-Stopia Ristijärvellä Viitostien varrella

8.7.2021

Café 5-Stopissa on kahvila- ja veikkauspalvelut. Siellä käyvät sekä paikalliset että turistit, varsinkin Kuusamoon-menijät. Kannattaakin, sillä kahvilassa on kaikki itse leivottua. Café 5-Stopista kertoo yrittäjä Pirkko Leinonen.

Café 5-Stopilla on hyvä sijainti Viitostien varrella S-Marketin ja ABC:n kupeessa. ”Se tukee toimintaa.”

Nimen on keksinyt Pirkko Leinosen Kuusamossa asuva sisko. ”Se on kansainvälinen nimi”, tuumaa Pirkko.

Pirkko Leinonen on pitänyt kahvilaa vuodesta 2004 lähtien. Hän on tullut Ristijärvelle Kuhmosta ja asunut paikkakunnalla vuodesta 85 alkaen. 

”Café 5-Stopin paikalla oli ennen Esson huoltoasema”, kertoo Pirkko, ”jossa olin ennen yrittäjäksi ryhtymistäni töissä 17 vuotta.”

Café 5-Stopin herkut

”Kaikki on itse leivottua”, selostaa Pirkko kahvilan toimintaa, ”Meidän työntekijöillä on jokaisella omat vahvuutensa. Joku osaa tehdä viimeisen päälle hyytelökakkuja. Niitä tehdään myös tilauksesta. Porkkanaleivos ja mokkapalat ovat suosittuja, samoin pannari ja mustikkapiirakat. Sesonkituotteena on ollut raparperipiirakkaa, ja nyt ruvetaan tekemään mansikkalevykakkua.”

”Suolaisella puolella löytyy sämpylät, ruisleivät, riisipiirakat. Itse tehdään kinkkupiirakkaa; se on suosittua. Grillin kautta tulee panniineita.” 

Café 5-Stopissa huomioidaan yksilölliset ruokavaliot. Marjamuropiirakka, jota saa pyydettäessä, on gluteeniton ja maidoton, hyytelökakku gluteeniton. Gluteenitonta leipää löytyy. Kasvisruokavalion mukaisia tuotteita tehdään tarvittaessa.

Meillä myös myydään mukaan kahvileipää, matkailijat ottavat pussiin.

Café 5-Stopin työvoima 

Kesällä täällä olen minä ja kaksi vierasta, talvella minä ja yksi vieras. Työllistää itsensä oli alun perin tarkoitus, mutta nyt työllistän muitakin.

Itse avaan oven 6.30 – ihan hyvissä ajoin. Kesällä kahvila on avoinna arkisin klo 20:een saakka, talvella 18:aan. Sunnuntai ollaan auki 9–15.

Kun ostin tämän rakennuksen 2011, tein ison remontin. Tämä on nyt minun omistama paikka, vaikka aluksi aloitin vuokralla. Kahvilaa on laajennettu.

Tämä on elämäntapa. Työ on lähellä ja koti. Olen aamunvirkku ihminen, tykkään nousta tuossa viiden jälkeen.

Keitä ovat kävijät?

Meillä käy sekä kyläläisiä että matkailijoita. Kesäaikana ja sesonkiaikana kävijöitä riittää. Hiihtolomat ja joulut on omia sesonkejaan, samoin ruskaretkien aika – Kuusamoon menijöitä on aika paljon.

Tässä saa samalla toimia Ristijärven matkaoppaana. Suojeluskunta- ja lottamuseota kysytään usein. Tiekirkossa kävijöitä on paljon.

Ristijärveläisyrittäjät tukevat toisiaan

Olen viihtynyt Ristijärvellä. Mitä olen täällä kuunnellut ihmisiä, niin täällä on aika helppo olla ja elää.

Työssäni minua auttavat paljon K-kauppa Leinosen kuljetuspalvelut – kun ei itse pääse, niin Leinonen tuo.

Jokainen yrittäjä on tärkeä täällä – he tukevat toinen toisiaan. Tämä on pienen paikan vahvuuksia; sillä saadaan ratas pyörimään. Arki sujuu kätevästi tällä lailla.

Luonto on täällä lähellä, järviset paikat - voi aloittaa päivän uimisella, ja minäkin käyn monesti päivällä uimassa. Täällä on marjaiset paikat, Saukkovaara…

Koska tykkään tästä työstä, aion pyörittää kahvilaa niin kauan kuin jaksan. Tervetuloa!