Ristijärvellä on maastohiihtolatuja joka lähtöön - valitse omasi

Ristijärven keskeiset maastohiihtoladut kuvailee Ristijärven Pyryn aktiivi Kimmo Väisänen. Kuvausten perusteella tiedät, minkä ladun valitset, mistä mikin latu lähtee ja minne palaat.

Latukartoista saat selvää maastohiihtoreittien kokonaisuudesta. Kuvia, myös drone-kuvia, on tulossa lisää, mutta näillä pääsemme alkuun.

Latujen kunnossapidon ajantasaisen tiedon löydät Ristijärven Pyryn Facebook-sivulta.

Potoska, reilu 8 kilometriä

Reitti on helpohko, ja se soveltuu kaiken tasoisille hiihtäjille. Reitti huolletaan latukoneella; se on noin 3,5 metriä leveä ja siinä on yksi perinteisen ura laidassa. Latureitin kunnostaminen aloitetaan yleensä joulun jälkeen.

Lähtö on monitoimikeskus Virtaalan pihalta. Reitti kulkee 5-tien ali Mäntymäelle, ja heti sen jälkeen on junaradan ylitys. Käänny radan ylityksen jälkeen oikealle.

Latu kiertää lenkin, jossa hiihtosuunta on vastapäivään. Latu kulkee junarataa mukaillen ja reitin varrella näet Ristijärven vanhan juna-aseman.

Latu erkanee radalta sähkölinjalle, ja aikanaan pellon jälkeen alkaa melko jyrkkä mutta lyhyt nousu Loukamanrinteelle. Sieltä avautuvat hienot maisemat kohti Iijärveä, Heikkisensaarta ja Möttölänniemiä.

Tämän jälkeen on reipas lasku, jossa aloittelijoiden kannattaa aurata. Laskun jälkeen tulee huomioida oikealta Rötylän kodan suunnalta tuleva yhdyslatu, josta voivat toiset hiihtäjät laskea reilua vauhtia alas. Latu laskeutuu takaisin radan varteen ja siitä takaisin kylälle Virtaalan pihaan.

Virtaalasta lähtevien latujen opastetaulu

Virtaalan, Koulutie 4, pihalta lähtevien latujen opastetaulu.

Näkymä Potoskan ladulta Iijärvelle.

Näkymä Iijärvelle Potoskan ladun varrelta.

Yhdyslatu Potoskalta Rötylän kodan kautta Saukkovaaralle ja Tuulentuvalle

Yhdyslatu erkanee Potoskan lenkiltä (ks. latukarttaa).

 

Yhdyslatu Potoskan lenkiltä Saukkovaaralle ja Tuulentuvalle.

Ristijärvi-Potoska-Tuulentupa, pdf-muotoinen latukartta

Reitti huolletaan latukoneella, se on noin 3,5 metriä leveä ja siinä on yksi perinteisen ura laidassa. Hiihtää voi molempiin suuntiin; huomioi vastaan tuleva liikenne. 

Kylältä päin Saukkovaaraa kohti mentäessä reitti on erittäin rankka. Heti alussa on pitkä, uuvuttava ylämäki. Nousun jälkeen saavutaan mäntymetsän keskelle Rötylän kodalle (matkaa on Virtaalasta noin 3,5 km).

Lummenlammentien ylityksen jälkeen latu risteää oikealle ja vasemmalle. Vasen latu lähtee Saukkovaaralle, jonne matkaa on noin 2 kilometriä. Oikealle päin käännyttäessä lähdetään kohti Tuulentupaa, jonne matkaa on noin 5 kilometriä.

Saukkovaara - Tuulentupa, noin 7 kilometriä

Lähtö on hieman ennen Saukkovaaran rinnekeskuksen parkkipaikalle saapumista, tien oikealta puolelta. Reitti huolletaan latukoneella, se on noin 3,5 metriä leveä ja siinä on yksi perinteisen ura laidassa. Latureittiä aloitetaan kunnostamaan yleensä helmikuun aikana. Reitti on edestakainen ja hiihtosuunta on molempiin suuntiin - huomioi vastaantuleva liikenne. 

Reitti alittaa Sotkamontien, jonka jälkeen se nousee Lummenlammentien kautta kohti Valajaa, Lakivaaraa ja saavuttaa lopulta Tuulentuvan.

Ennen Lakivaaraa avautuvat huikeat maisemat Iijärven suuntaan ja heti sen jälkeen sijaitsee avolaavu (matkaa Saukkovaaralta noin 4 km). Tuulentupaa kohti mentäessä on useita lyhyehköjä mutta jyrkkiä nousuja, joten reitti soveltuu hiihtoa jo jonkin verran harrastaneille. Tuulentuvalla on autiotupa ja pihapiirissä avolaavu.

Tuulentuvalla käynti on ristijärveläisille kunnia-asia. Aikoinaan virkeillä eläkeläisillä taisi olla kilpailu siitä, kuka sai kirjoittaa aamun ensimmäisen nimen Tuulentuvan vieraskirjaan.

Tuulentupa on tarpeellinen pysähdyspaikka vaativan hiihtoreitin varrella.

Tuulentupa on tarpeellinen pysähdyspaikka vaativan hiihtoreitin varrella.

Saukkovaaran ladut, 1 - 5 kilometriä

Lähtö tapahtuu Saukkovaaran hiihtostadionilta, jossa on opastetaulu latuverkostosta.

Saukkovaaran 1 - 10 kilometrin latujen kartta

Saukkovaaran 1 - 10 kilometrin latujen kartta pdf-muotoisena

Reitit huolletaan latukoneella; ne ovat noin 6 metriä leveitä ja niissä on yksi perinteisen ura laidassa. Ladut ovat yleensä hiihtokunnossa jo ensilumilta alkaen.

Hiihtosuunta on merkattu maastoon, ja reiteillä on hyvät opasteet. Reittien pituudet ovat 1 km, 2 km, 3 km ja 5 km. Näistä 1 - 3 kilometrin ladut ovat valaistuja.

1 kilometrin ja 2 kilometrin ladut ovat helppoja, ja ne soveltuvat siten kaikille. 3 kilometrin ladulla on haastavia alamäkiä ja nousuja, joten se soveltuu paremmin jo hiihtoa harrastaneille.

5 kilometrin reitti on FIS-standantin mukainen kisalatu, ja se sisältää useita vauhdikkaita alamäkiä sekä raastavia ylämäkiä, joten se soveltuu parhaiten aktiivihiihtäjille. Tällä reitillä hiihdettiin vuoden 2021 hiihdon SM-kilpailuissa.

Vaativa nousu Ristijärven kilpahiihdon harjoitteluun ja kilpahiihtoon soveltuvalla ladulla.

Vaativa nousu kilpaladulla. Kuva: Tuomo Tolonen.

Saukkovaaran laturetkireitti, noin 24 kilometriä

Reitin huolto aloitetaan yleensä viikoilla 9 - 10. Lähtö tapahtuu Saukkovaaralta kohti Tuulentupaa (matkaa Saukkovaaralta 7 km). Tuulentuvan jälkeen reitti laskeutuu kohti Pyhännän kylää. Sen jälkeen reitti ylittää Putkosjärven ja saapuu Pyhännän kylän maamiesseuran talolle (matkaa Saukkovaaralta noin 14 km). Sotkamontien ylityksen jälkeen reitti kulkee Savilahden kautta Sipilänniemelle edeten Molosenlahden yli Koskenkylälle. Tämän jälkeen reitti alkaa nousemaan kohti Saukkovaaran hiihtokeskusta. Reitin loppu on nousuvoittoista. Reitti soveltuu hiihtoa aiemmin harrastaneille.

Saukkovaaran laturetken kartta 

Matkan varrella voi ihastella monenlaista Kainuulaista maisemaa: vaaramaisemia, rantaniittyjä, jokivartta ja jykeviä kuusikoita. Usein on mahdollista nähdä ilveksen ja saukon jäljet keväisellä hangella.

Ristijärven hiihtolatuja

Näkymä Ristijärven laduilta