Ristijärvi on sitkeää sorttia

1.12.2021

Kesällä varmistui sote-uudistuksen läpimeno eduskunnassa, ja nyt väliaikainen valmistelutoimielin työstää uuden hyvinvointialueen hallintoa ja rakenteita.

Aluevaaleissa on tärkää äänestää

Hyvinvointialueen ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022. Aluevaltuustot päättävät muun muassa

  • hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta
  • palveluverkoston periaatteista
  • pelastustoimen palvelutasosta
  • hyvinvointialueen talousarviosta ja -suunnitelmasta 
  • jäsenten valitsemisesta toimielimiin. 

Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Aluevaltuustot aloittavat toimikautensa 1.3.2022. Näissä vaaleissa on tärkeää äänestää, jotta kunnan ääni saadaan kuulumaan päätöksenteossa.

Talousarviovuosi 2022 rakentaa tulevaisuuden askelmerkkejä

Talousarviovuosi 2022 tulee jäämään historiaan viimeisenä vuotena ennen hyvinvointialueen alkamista vuonna 2023. Nyt rakennetaan tulevaisuuden askelmerkkejä. Tulevan hyvinvointialueen rahoitus siirtyy kunnilta valtiolle. Palvelurakenteeseen tuskin ehditään enää tehdä vuoden 2022 aikana kovin merkittäviä muutoksia. Uusi hyvinvointialue tulee määrittelemään palvelurakenteen Kainuussa. Tärkeää on, että palvelut säilyvät lähellä kuntalaisia omassa kunnassa.

Vuosi 2021 ja talousarviovuosi 2022 vaikuttavat tulevaan hyvinvointialueen rahoitukseen. Mitä enemmän kunnat käyttävät rahaa sotepalveluihin nyt, niin sitä paremmin turvataan tulevan hyvinvointialueen rahoituspohja. Kainuun kuntien maksuosuudet soten toiminnan rahoittamiseen ovat kasvaneet noin 30 Me vuosina 2020 - 2021, ja lisäpaineita kasvulle on edelleen vuonna 2022. Tätä taustaa vastaan Kainuun kunnat ovat omalta osaltaan kantaneet vastuunsa tulevan hyvinvointialueen rahoituksen suhteen. Tuo rahoitustaso tuskin tulee kovin pitkään säilymään hyvinvointialueella.

Hyvinvointialueen rahoituksen turvaamisella kuntien maksuosuuksia kasvattamalla on myös kääntöpuolensa. Kasvulla on vaikutuksia kuntien valtionosuuksiin alenevasti vuonna 2023 ja sen jälkeen. Ristijärven kunnan sotemenot ovat kasvaneet jo useana peräkkäisenä vuotena. Tälle vuodelle on tulossa arviolta noin 700 000 euron lisälasku ja ensi vuodelle vähintäänkin saman suuruinen lisäys. Tällä hetkellä kunnan kaikista menoista yli 60 % on sotemenoja. Kunta voi vaikuttaa omalla toiminnalla vain noin kolmen miljoonan euron menoihin. Sotemenojen kasvun suuruisia säästöjä on mahdotonta löytää. Kunnan on hoidettava myös muut lakisääteiset tehtävät. 

Talouden tasapainottamistoimia on tehty jo vuosia. Kunnallisverotulot ja valtionosuudet pienenevät talousarviovuotena 2022 verrattuna kuluvaan vuoteen. Kunnan tuloveroprosentin nostolla 22 prosenttiin arvioidaan kunnallisverokertymän säilyvän suunnilleen kuluvan vuoden tasolla. Toimintoja, palveluita ja rakenteita joudutaan kehittämään edelleen yhä pienenevään tulopohjaan ja asukaslukuun peilaten, myös hyvinvointialueen aloittamisen jälkeen. Talousarviovuotena varaudutaan ottamaan uutta syömävelkaa ja turvautumaan pahan päivän varalle kerättyihin säästöihin. Tavoite on selvitä vuodesta niin, ettei kriisikuntakriteeristö kunnan osalta täyty.

Kuntayhteistyölle on tilausta

Kuntien kesken tehtävällä yhteistyöllä saavutetaan säästöjä. Käynnissä olevan työllisyydenhoidon kuntakokeilun myötä palvelua toteutetaan Paltamon kunnan vetämänä yhdessä Hyrynsalmen kunnan kanssa. Aluearkkitehti- ja rakennuslupapalvelut ostetaan Hyrynsalmen kunnalta. Maaseutuhallinnon palvelut, lomituspalvelut ja kansalaisopiston toimintaa toteutetaan yhdessä naapurikuntien kanssa. Kuntayhteistyölle on tilausta tältäkin näkökannalta.

Kuntalaiset avainasemassa Virtaalan kehittämisessä

Kuntalaisten hyvinvointi ja terveys eli hyte-työ vaatii myös kunnalta panostusta niin ennalta ehkäisevän päihdetyön, liikunnan kuin kulttuurinkin merkeissä. Monitoimikeskus Virtaalan toimintoja kehitetään edelleen niin, että käyttöaste ja palvelujen määrä lisääntyy. Te, arvoisat kuntalaiset, olette avainasemassa myös tässä kehitystyössä. Mitä enemmän on käyttäjiä, sitä enemmän kyetään myös tarjoamaan palveluja. Tavoite on saada yhä useampi kuntalainen liikkumaan ja pitämään huolta terveydestään ja kunnostaan. Hyte-työ on ennaltaehkäisevää työtä hyvän terveyden edistämiseksi ja sairauksien välttämiseksi.

Kuntastrategia valmistuu kesään mennessä

Kuntastrategin päivittäminen on uudella valtuustolla käynnissä, ja kuntastrategia valmistuu kesään mennessä. Kaavoituksessa on tuulivoiman osalta aloitettu ensimmäinen tuulivoimayleiskaavan laatiminen. Ilmastotavoitteet ja siirtyminen uusiutuvaan energian käyttöön näyttäytyvät tässä muodossa kunnassamme. 

Työllisyydenhoito siirtyy vuoden 2023 alusta kuntien vastuulle. Maatalouslomitus siirtyy samaan aikaan Muhoksen kunnan hoidettavaksi Kainuun osalta. Maaseutuhallintoa on tiivistettävä Kainuussa niin, että palvelu toteutetaan nykyisen kahden toimijan sijaan yhden toimijan toimesta. Ympäristöterveydenhuollon palvelut on niin ikään vuoden 2023 alusta lukien tuotettava Kainuussa kuntien omalla rahoituksella. 

Ristijärvi on sitkeää sorttia. Tällä sitkeydellä tulemme kääntämään taloudessa olevat haasteet voitoksi talousarviovuotena ja suunnittelukaudella. Varmaa on ainakin se, että vuodesta 2023 eteenpäin kunnan talouden hallittavuus ja ennustettavuus paranevat huomattavasti, kun alati kasvaneiden sotemenojen maksu siirtyy valtiolle. 

Näillä sanoilla haluan kiittää Teitä kaikkia kuluneesta vuodesta ja toivotan kaikille Hyvää Joulua ja menestystä tulevalle vuodelle!

Petteri Seppänen (vasemmalla) juttelee Kuntalaistapaamisen 29.9.2021 viihdyttäjän Renne Karppisen kanssa.