Kohti kesää ja EU-vaaleja - kunnanjohtajan katsaus

3.5.2024

Kunnanjohtaja Petteri Seppänen käsittelee kevätblogissaan ajankohtaisia asioita: europarlamenttivaaleja, Kainuun maakuntasuunnitelmaa ja kunnan sopeutustoimia.

EU-vaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta 2024 ja ennakkoäänestys 29.5.–4.6.2024. 

Tällä vaalikaudella EU:lla oli neljä painopistettä, joista yhtenä ilmastonmuutoksen torjunta, hiilineutraaliuden saavuttaminen ja siirtyminen uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Tavoitteiden saavuttamiseksi säädettiin uutta lainsäädäntöä. 

Ilmastolain tavoitteena on ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä ja vuoden 2030 välitavoitteena vähentää päästöjä 55 prosentilla. Siirtyminen sähköautoihin – uusiutuvan energian käyttöön – edistää tätä tavoitetta, mutta täällä pohjolan perukoilla maatalous ja kylmät talvet rakennusten lämmittämisessä aiheuttavat edelleen päästöjä. Energiatehokkuusdirektiivillä ohjataan energiatehokkaampaan rakentamiseen. Venäjän sota Ukrainassa osaltaan vauhditti siirtymistä uusiutuvan energian käyttöön ja energiaomavaraisuuteen.

Kainuussa ja myös Ristijärvellä uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä suunnitellaan tuuli- ja aurinkovoimalla. Metsäkatoasetus kieltää saattamasta markkinoille tai vientiin hyödykkeitä ja tuotteita, jos niiden tuotanto on aiheuttanut metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä. Asetuksen kansallinen toimeenpano on vielä kesken, eikä komissionkaan tarkempaa ohjeistusta tulkinnoista vielä ole. Tämä aiheuttaa epätietoisuutta muun muassa maatalouteen liittyvissä investoinneissa ja uusien peltojen perustamisessa. 

Edellä muutama nosto EU-lainsäädännön merkityksestä. EU-lainsäädännöllä on suoria vaikutuksia jokapäiväiseen arkeemme. Sen vuoksi ei ole yhdentekevää kuka asioistamme päättä. On tärkeää, että meillä on edustajia parlamentissa ajamassa Itä- ja Pohjois-Suomen asioita arktisella alueella. 

Edunvalvontaa on tehtävä meppien ja Brysselissä toimivien alueiden toimijoiden, kuten Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston kanssa. Viestin on kuljettava molempiin suuntiin myös kuntatasolla. Uusi parlamentti vahvistaa syksyllä vaalikauden toimenpiteet ja teemat.

Painopiste siirtynee vihreästä siirtymästä itälaajenemiseen ja kokonaisturvallisuuteen, mikä tässä maailmantilanteessa on hyvinkin perusteltua. Äänestetään ja kannustetaan muitakin käymään vaaliuurnalla.

Kainuun maakuntasuunnitelman ja -ohjelman valmistelu on aloitettu 

Maakuntasuunnitelma päivitetään vuoteen 2045 ja maakuntaohjelma vuosille 2026–2029. Yleisöllä ja viranomaisilla on mahdollisuus vaikuttaa ja antaa palautetta koko maakuntasuunnitelman ja -ohjelman valmisteluprosessin ajan suoraan valmistelijoille sekä neuvottelu- ja keskustelutilaisuuksien ja lausuntomenettelyn avulla.

Keskeisistä laadinnan vaiheista tiedotetaan tarkemmin Kainuun liiton verkkosivuilla ja uutiskirjeissä sekä mediatiedotteissa. Tässäkin on vaikuttamisen paikka

Kuntalaiskyselyn palautteet työstetään toimenpiteiksi kesäkuun valtuustossa

Talouden osalta kuluva ja tulevat vuodet näyttävät kovin haasteellisilta. Valtionosuudet ja verotulot pienenevät ja kustannukset kasvavat. Käynnissä on talouden sopeuttaminen, jossa haetaan lisätuloja ja pienennetään kustannuksia toimintaa tarkastelemalla.

Kuntalaiskyselyssä saimme runsaasti hyviä ehdotuksia toimenpiteistä kehittää kuntaa. Kiitos niistä! Palautteet käsitellään ja kuntalaisillan jälkeen työstämme asioita toimenpiteiksi. Tavoitteena on saada työ valmiiksi kesäkuun valtuustossa päätettäväksi. Talouslukujen valossa tavoittelemme reilun puolen miljoonan euron säästöä tuloja lisäämällä ja menoja vähentämällä vuoteen 2027 mennessä. 

Vuosikymmenen lopulla, mikäli suunnitteilla olevat investoinnit tuulivoimaan ja mahdollisesti aurinkovoimaankin toteutuvat, helpottuu myös taloustilanne. Kuntalaisille kyetään sen jälkeen tuottamaan entistäkin parempia palveluja.

Hyvää kevättä ja kesän odotusta!

Kunnanjohtaja Petteri Seppänen