12.12.2024
Kunnanjohtajan läksiäisblogi
14.2.2023
Eduskuntavaalit lähestyvät ja vaalityö kentällä on hyvässä vauhdissa. Valta Arkadianmäellä vaihtuu.
Uusi eduskunta ja hallitus tulevat olemaan kovan haasteen edessä. Hyvinvointialueille valtion rahoitettavaksi siirtyneet sote-palvelut vaativat lisää euroja ja samaan aikaan valtion taloutta on sopeutettava. Nykyisen kaltainen velanotto ei voine jatkua kovin pitkään.
Meno ja elo voivat muuttua nopeastikin, kuten parin edellisen vuoden aikana olemme huomanneet. Kotimaamme on kovin riippuvainen maailmalta tuotavasta ruoasta ja energiasta. Energian tuonnin tyssääminen Venäjältä ohjaa nyt omavaraisuuden lisäämiseen. Vihreä siirtymä on alkanut ja ilmastokin kiittää.
Muutoksia palvelurakenteisiin ja palveluiden tuotantotapaan on tulossa. Taloudelliset resurssit ja kohonneet kustannukset pakottavat kehittämään toimintoja, mutta myös työvoiman riittävyys ohjaa toimintojen järjestämistä.
Kainuun sote teki jo viime vuoden lopulla päätöksen lakkauttaa kunnassa sijainneen Esalan kehitysvammaisten asumisyksikön. Päätöksentekomenettely lakkautuspäätöksen osalta sopimusten valossa asettautuu alttiiksi kritiikille. Jatkuuko sama kulttuuri hyvinvointialueen päätöksenteossa. Kuntien kanssa on syytä neuvotella palveluiden järjestelyissä.
Talousarvio kuluvalle vuodelle on tasapainossa. Viime vuosi näyttää toteutuvan lähes nollatuloksella. Kainuun soten viimeisen vuoden tuloskin vaikuttaa positiiviselta, ainakin siinä muodossa, että lisälaskua ei tule, vaan pieni palautus kuntiin.
Pienimuotoisia investointejakin on suunnitteilla. Monitoimikeskus Virtaalan sauna- ja allasosastoa tullaan saneeraamaan ja samassa yhteydessä selvitetään aurinkovoiman käyttömahdollisuus.
Tulevien vuosien talouskehitys on vielä arvailua, mutta hyvää ei ainakaan valtionosuuksien muodossa ole luvassa. Esiin on nostettu valtionosuusuudistuksen tarve. Vaikeampi kysymys siinä on se, millä mekanismilla löytyy oikeudenmukainen ja tasapuolinen tapa jakaa rahaa verorahoituksen tarpeessa oleville kunnille. Kunnat kun eivät jatkossakaan kykene tuottamaan palveluita ilman valtion apua. Tällä hetkellä Suomessa on kuntia, jotka maksavat valtiolle valtionosuuksia. Vuosi sitten ensimmäiset laskelmat osoittivat samaa suuntaa myös Ristijärven kunnalle, mutta onneksi asia korjaantui ja saimme tälle vuodelle puoli miljoonaa euroa. Tämä vuosi saatiin hengähdysaikaa.
Tulevaisuuden kunnat ovat entistä enemmän riippuvaisia omista kunnallistulo- ja kiinteistöveroista. Varsinkin jälkimmäisen merkitys tulorahoituksessa korostuu.
Kunnilla on edelleen satoja lakisääteisiä tehtäviä. Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen on varauduttava entistä paremmin yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
Myös Ristijärven kunnan on löydettävä uusia tulonlähteitä ja kehitettävä omaa toimintaa. Jo pelkästään osaavan työvoiman saatavuus asettaa tehtävien hoidon uuteen valoon. Jos osaajia ei saada, on mietittävä muita vaihtoehtoja. Toimintoja on muutettava, mietittävä mitä tehdään, mitä voidaan jättää tekemättä, mitä hankkia ostopalveluina, ulkoistamalla, yhteistyössä muiden kuntien kanssa ja loppukädessä järjestelemällä tehtäviä uudelleen. Vain muutos on jatkuvaa, nyt ja tulevaisuudessa.
Maaliskuussa hiihdetään jälleen kilpaa upeissa Saukkovaaran maisemissa. Tällä kertaa koululaiset mittelevät Koululiikuntaliiton hiihtomestaruuskisoissa.
Nyt ovat hiihtokelit ja ulkoilusäät parhaimmillaan. Nauttikaamme tästä vuodenajasta.
Hyvää alkanutta vuotta! Pidetään itsestämme ja läheisistämme huolta.
Kunnanjohtaja
Petteri Seppänen