Kunnanjohtajan marraskuun tilannekatsaus

13.11.2023

Kunnanjohtaja Petteri Seppänen käsittelee marraskuun tilannekatsauksessaan sote- ja pelastuspalveluiden järjestämistä Ristijärvellä, kunnan taloutta, kuntayhteistyötä, etätyötä, varautumisen tarvetta ja loppuvuoden juhlia.

Vuosi sitten tähän aikaan valmistelut sote- ja pelastuspalveluiden siirtymiseksi hyvinvointialueen hoidettavaksi olivat työpöydällä. Nyt ajankohtaisimpana asiana on ateria- ja puhtauspalveluiden kilpailutuksen myötä tehtävien siirtyminen uudelle toimijalle. Helmikuun alusta 2024 lukien kunnan siivouspalvelut tuottaa SOL Oy ja ateriapalvelut Vireko Oy.

Sote- ja pelastuspalvelut

Kuluneen vuoden ajan sote- ja pelastuspalvelut ovat toimineet kuta kuinkin entiseen malliin, mutta tiedossa oleva kymmenien miljoonien alijäämä hyvinvointialueella on nostanut tummia pilviä taivaalle palveluiden jatkumisen näkökannalta. Työvoimapula pelastustoimessa ja hyvinvointialueella koskee koko Kainuuta, minkä takia kunnassa ei ole enää paloasemalla jatkuvasti vakituista henkilöstöä, ja se voi osaltaan johtaa toimintojen keskittämiseen.

Ristijärvellä yhdistyvät hyvinvointialueen hoitokoti Pihlaja ja Attendon Onnentupa yhdeksi hoitokodiksi. Säästöjen hakeminen hyvinvointialueella on parhaillaan keskustelun ytimessä. Enää eivät puheet ja parran pärinä riitä, vaan on ryhdyttävä tuumasta toimeen. Uhkana on koko hyvinvointialueen olemassaolo. Jos se kaatuu, asioista päättävät sen jälkeen muut toimijat kuin kainuulaiset. Pienen kunnan toimintojen lakkauttamisella ei saada aikaan tarvittavia kymmenien miljoonien eurojen säästöjä. Säästöjä on pakko etsiä sieltä, missä liikkuvat satojen miljoonien rahavirrat eli Kajaanin ja keskussairaalan toimintojen suunnalta.

Kunnan talous

Tämä vuosi näyttää kunnan talouden kannalta toteutuvan paremmin kuin talousarviossa osattiin ennustaa. Ensi vuoden ja tulevien vuosien talouden suunnittelu on käynnissä. Verotulot ja valtionosuudet vaikuttavat jäävän kovin niukoiksi kattamaan parin vuoden aikana merkittävästi kasvaneita kustannuksia menopuolella. Suomen talous painuu tänä ja ensi vuotena talousennusteiden mukaan taantumaan, mikä vaikuttaa kuntatalouteen vielä vuosia. Inflaatio näyttäisi olevan talttumassa, mutta korkojen laskulle ei ole vielä edellytyksiä. Polttoaineiden ja sähkön hintojen korotukset vaikuttavat jatkossakin kunnan menoihin. Kuntataloutta on tasapainotettava edelleen.

Kovin merkittäviin investointeihin ei lähitulevaisuudessa ole varaa. Kunta HINKU-kuntana edistää puhtaaseen (vihreään) siirtymään liittyviä toimia. Lämmityspolttoöljystä pyritään eroon tulevien vuosien korjaus- ja saneerausrakentamisessa. Polttoöljy korvataan tulevaisuudessa jäljellä olevissa kahdessa pienessä lämpölaitoksessa maa- ja vesi-ilmalämpöä sekä aurinkovoimaa käyttävillä järjestelmillä. Tuulivoima ja myös aurinkovoima ovat mahdollisuus saada kuntaan lisäeuroja, joita tulevaisuudessa kaivataan palvelujen tuottamiseksi.

Kuntayhteistyö lisääntyy

Kuntayhteistyössä on edistytty kaavoituksen ja ympäristötarkastuksen osalta. Sotkamon kunta hoitaa kunnan ja myös Paltamon kaavoituksen. Suomussalmen kunta tuottaa ympäristötarkastajan tehtävät myös Ristijärven kunnassa. Rakennusvalvonnan osalta yhteistyön rakentaminen niin ikään jatkuu. Väki vanhenee ja eläköityy. Uusia osaajia on vaikea löytää pieneen kuntaa. Tämän takia, kuntayhteistyölle on edelleen tilausta monessa tehtävässä.

Kaavoitus

Kaavoituksessa on käynnissä neljäs tuulivoimayleiskaavan laatiminen. Rantarakentamiseen valtuusto vahvisti Iso Tuomaanjärven ranta-asemakaavan, jossa muodostui 27 uutta rakennuspaikkaa. Käynnissä on edelleen Iijärven-Ristijärven rantayleiskaavan osittainen muutos. Rakennuspaikkoja on näiden ja jo olemassa olevien kaavojen mukaan vapaina yli 60.

Etätyö lisääntyy

Korona nostaa jälleen päätään. Sitä ei enää kuitenkaan pidetä samankaltaisena peikkona ja uhkana kuin vielä vuosi-pari sitten. Se aiheuttaa muiden pöpöjen lisäksi poissaoloja työpaikoilta. Etätöitä on tehty jo paljon ennen koronaa monilla työpaikoilla. Korona-aika pakotti kaikki työyhteisöt etätöihin. Myös kunta-ala joutui murrokseen. Etätyöt ovat tulleet laajalti Suomessa kuntatyöhönkin jäädäkseen niissä tehtävissä, missä sen tekemiselle on mahdollisuudet. Työn tekemisen luonne on muuttunut monipaikkaiseksi - paikasta riippumattomaksi - työksi. Korona-aika toi vauhtia työvälineiden ja sovellusten kehittämisessä. Kun työvälineet ja sovellukset on saatu toimimaan langattomilla yhteyksillä, ei enää olla paikkariippuvaisia. Töitä voi tehdä kaikkialla, missä se muutoin on mahdollista. 

Etätyöt sopivalla tavalla yhdistettynä yhdessä työskentelyyn koetaan positiiviseksi asiaksi Suomen työpaikoilla. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan merkittävimpiä vaikutuksia olivat työtehon kasvu ja arjen helpottuminen. Etätyö lisää onnellisuutta ja hyvinvointia. Toimiva työyhteisö ja hyvinvoiva työntekijä ovat kunnan ja kuntalaisten etu. Asialla on merkittävä vaikutus myös työpaikan veto- ja pitovoimatekijänä. Vuoden aikana olemme työssämme osallistuneet erilasiin työssä jaksamiseen, työhyvinvointiin, esimiestyöskentelyyn, työyhteisön toiminnan ja digitaalisten palveluiden kehittämiseen liittyviin tilaisuuksiin ja koulutuksiin. Olemme saaneet arvokasta ja ajankohtaista tietoa sekä kokemuksia työyhteisönä toimimisessa ja toiminnan kehittämisessä.

Uusia työntekijöitä - uusia toimintatapoja

Kaksi uutta vakituista ja kaksi määräaikaista työntekijää ovat tuoneet piristystä pieneen kunnantalon joukkoomme. Tarvitsemme uudistumista ja uusiutumista vuosikymmenien ajan muodostuneiden toimintatapojen päivittämiseksi vastaamaan nykypäivän ja tulevaisuuden tarpeita ja vaatimuksia. Enää asioita ei tehdä samalla tavalla kuin vanhaan hyvään aikaan on totuttu. Maailma muuttuu ja huomaamme, että meidän on muututtava, mikäli mielimme pysyä muutosten kelkassa. Tämä vaatii meiltä kaikilta ymmärrystä. Tätä kehittämistyötä jatketaan.
Työpaikalla olemme aina läsnä tarpeet edellä. Jokaisena arkipäivänä kunnantalolla ei välttämättä ole mahdollista tavata tiettyä työntekijää, koska työn luonteen takia joku on lähes aina jossakin työmatkalla. Parhaiten asiat hoituvat, jos ja kun etukäteen sopii ajan tapaamisille. Monia asioita voidaan hoitaa tänä päivänä sujuvasti myös erilaisilla viestintävälineillä. Esimerkkinä henkilökohtainen videopuhelu Teams-sovelluksella tai sähköposti, tekstiviesti. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia käyttää digivälineitä, ja sen vuoksi olette kaikki tervetulleita asioimaan kunnantalolle myös paikan päälle. 

Vara ei venettä kaada

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan johtuva tilanne on edelleen poikkeuksellinen, ja kaikkeen on syytä varautua. Osallistuimme syksyllä POHJOINEN23 harjoitukseen, jonka yhteydessä päivitimme valmiussuunnitelmia. Edelleen on hyvä muistaa 72 tunnin omavara kotona, jolla selviytyy pahimman yli esimerkiksi sähkönjakelun keskeydyttyä pidemmäksi aikaa. Energian ja polttoaineiden hinnoissa on vuoden mittaan muotoutunut hintataso, mikä on aiempaan totuttuun tasoon verrattuna moninkertainen. Sähkön hinta voi ensi talvena heilua paljonkin sääolosuhteiden mukaan. Monista koettelemuksista on selviydytty yhdessä toisiamme auttaen.

Loppuvuoden juhlat

Joulunavajaiset joulupuuroineen järjestetään tänäkin vuonna, ja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vietetään perinteiseen tapaan. Yhteisiä tilaisuuksia ja vuoropuhelua kunnan kehittämiseksi tulemme edelleen jatkamaan. 

Tulevien vuosien haasteena meillä on löytää ratkaisut pienen kunnan palvelujen tuottamiseksi kuntalaisille yhteistyössä muiden kuntien kanssa niin, että toiminnot ja kuntatalous ovat kestävällä ja vakaalla pohjalla. Pienikin kunta voi menestyä ja toimia edelleen itsenäisenä kuntana.

Näillä kunnan ajatuksilla toivotan kaikille hyvää joulun odotusta ja loppuvuotta.

Petteri Seppänen
Kunnanjohtaja