Kohti uutta hallituskautta ja kestävää kehitystä!

8.5.2023

Eduskuntavaalit pidettiin ja valta Arkadianmäellä vaihtui. Tätä kirjoittaessa hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Julkisen talouden vajeen umpeen kuromiseksi puhutaan miljardien sopeutustarpeesta. Työvoimapula ja työperäinen maahanmuutto ovat myös merkittävässä asemassa hallitusneuvotteluissa. Vihreä siirtymä, hiilinielut ja kestävä kehitys ovat hallitustyössäkin fokuksessa tulevina vuosina.

Valtiovarainministeriön mukaan vihreällä siirtymällä tarkoitetaan puhdasta energiantuotantoa, kuten aurinkovoimaa, merituulta, biokaasua ja hukkalämmön talteenottoa. Tuulivoima lukeutuu tuohon kategoriaan. Sähkönkulutuksen arvioidaan varovaisissakin arvioissa ainakin kaksinkertaistuvan tulevina vuosikymmeninä, joten se, millä sähkö on tuotettu, nousee jatkossa entistä tärkeämmäksi kysymykseksi.

Tulevaisuudessa tarvitsemme sähköä entistä enemmän myös täällä paikallisesti. Ukrainan sodan alkaminen ja energian saannin tyrehtyminen ovat olleet opetus kantapään kautta siitä, että energian ja sähkön omavaraisuudesta ei kannata missään olosuhteissa luopua. Sähköä tulee töpselistä ja ruokaa saa kaupasta. Mistä sähkö tulee töpseliin ja ruoka pöytään, jos niitä ei joku taho tuota! Tuonnin varaan ei voi laskea. Varautuminen ja omavaraisuus - niin sähkön, energian kuin ruoankin osalta - ovat tätä päivää ja tulevaisuutta.  

Tuulivoima puhuttaa kunnassamme

Tuulivoimaa suunnitellaan myös Ristijärvelle. Tuulivoimalle on puolesta puhujansa, mutta osa kuntalaisista luonnollisesti vastustaa tuulivoimaa. Kaavoitus- ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA) selvitetään tuulivoimaloiden soveltuvuus ja sijoittuminen kyseiselle alueelle. Voimaloiden lukumäärä tuulipuistossa tulee yleensä pienenemään selvitysten myötä.  Päätöksenteon tueksi tarvitaan tutkittua tietoa, jota edellä mainituilla menettelyillä hankitaan. Vasta seikkaperäisen tiedon ja selvitysten perusteella tehdään päätöksiä.

Päätöksestä kaavoituksen aloittamiseksi ei ole syytä huoleen

Kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet kaavoituksessa ovat merkittävät ja turvattu lainsäädännössä. Kaavoituksen alussa laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS). Siinä kartoitetaan myös kaikki tahot, joita kaavoituksen laatimisen eri vaiheissa kuullaan. Kaavoituksen ja YVA-selvityksen aikana järjestetään yleisötilaisuuksia, varataan mahdollisuuksia mielipiteiden ja lausuntojen antamiseen useassa eri vaiheessa. Kaavoituksen aloituksesta sen hyväksymiseen kuluu aikaa vähintäänkin parisen vuotta. Sinä aikana on hyvä käydä avointa ja rehtiä keskustelua hyödyistä ja haitoista tutkittuun tietoon nojautuen. Valtuusto päättää lopulta tarkoitusharkintaa käyttäen kaavan hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Kuntastrategian toteutuminen

Ristijärven kunta on strategiassa nostanut yhdeksi painopisteeksi virikkeellisen kasvupitäjän. Tarjoamme turvallisen ja viihtyisän kasvuympäristön maaseutukunnassa, jossa elävät onnelliset lapset ja aktiiviset nuoret. Panostamme monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin ja yhdessä tekemiseen. Päämääränä on, että kasvattajapitäjä tarjoaa vakaan kasvun ja huolenpidon läpi lapsuuden ja nuoruuden. Kunnalla on edelleen paljon lakisääteisiä tehtäviä. Jotta näitä asioita kyetään kuntalaisille jatkossakin tuottamaan niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa omassa kunnan päiväkodissa ja koulussa, tarvitaan kunnan kassaan lisää euroja.

Kunta on myös strategiassaan sitoutunut tekemään vastuullisia valintoja, jotka tukevat uusiutuvan energian tuotantoa sekä nykyaikaisia ja taloudellisia energiaratkaisuja. Turpeen ja öljyn käytöstä luopuminen lämmityksessä ja siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön kunnassa, edistävät tätä tavoitetta.

Kunta on liittynyt HINKU-verkostoon ja sitoutunut vähentämään päästöjä ja lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Tuulivoiman rakentamisella kuntaan nuo tavoitteet tulevat täytetyiksi ja ovat samalla tie kohti vihreää siirtymistä, kestävää kehitystä ja vähähiilisyyttä, mistä luonto kiittää.

Tuulivoima on mahdollisuus kuntataloudessa

Verotuksessa kiinteistöverojen tuotto nousee hyvinvointialueuudistuksen myötä merkittävään asemaan. Kunnallisverosta ja valtion osuuksista leikattiin iso siivu. Jäljelle jäävillä pienemmillä verotuloilla ja valtionavuilla mahdollisuudet kehittää kunnan elinvoimaa ja ylläpitää edes nykyisen tasoisia palveluita ovat heikot. Tuulivoiman rakentaminen kuntaan lisää kiinteistöverotuottoa, ja se on samalla mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen ja palveluihin. Kuntaan suunnitteilla olevalla tuulivoimalla on mahdollisuus saada kunnan kassaan miljoonan euron verran tuloja vuositasolla. Vaihtoehtona voi olla, että kuntaan ei rakenneta yhtään tuulivoimalaa ja samaan aikaan kaikista ilmansuunnista naapurikuntien kunnanrajalle rakentamat myllyt loistavat olemassaolollaan. Onko kunnalla varaa jättää tämä mahdollisuus käyttämättä. Toivon hyvää ja asiallista keskustelua sekä päätöksentekoa tuulivoiman suhteen kunnassamme.

Hyvää kevättä ja kesän odotusta!

Kunnanjohtaja Petteri Seppänen