Yhteistyöllä taas saatiin valtavan hieno uudenvuodenaaton juhla aikaan

5.1.2023

Ristijärven vanhempainyhdistys, Eläkeyhdistys, Saukkovaaran rinteet ja Kirkonkylän kyläyhdistys järjestivät uudenvuodenaattona tapahtuman, jossa oli ilotulitus, lapsille mäenlaskua ja aikuisille tanssit. Vanhempainyhdistyksen Kati Rita, joka on myös eskari-ikäisen tytön äiti, kertoo juhlan tunnelmista.

Olihan se hieno yhteenkokoontuminen. Miten sukkelasti, monen toimijan yhteistyöllä ja - ainakin meidän yhdistyksen näkökulmasta vähällä vaivalla - saatiin kiva tapahtuma aikaan. 

Vähän ennen joulua tuli puhetta muiden järjestäjien kanssa assiesta ja meidän yhdistyksen ajatuksena oli ihan vain kutsua mäenlaskuun lapsia ja perheitä, ja tarjota mehua ja suklaatia. Ajateltiin, että hyödynnetään auraajien aikaansaamaa lumikekoa Pyrylän pihalla ja lasketaan yhessä mäkkeä. Van salaperäiset voimahenkilöt olivatkin käyneet muotoilemassa Pyrylän pihalle hienon mäen, portaat huipulle ja jäädyttäneet mäen liukkaaksi. Se oli hieno, kiitos vain!

Kutsu mäenlaskuun oli jo klo 17, tuntia ennen ilotulitusnäytöstä. Väkeä oli kuulemma ollut vaikka kuinka. Me tultiin vasta kuudeksi tulituksia katsomaan. Tarkoitus oli sen jälkeen lähteä kottiin, kun oltiin vähän toipilaita keuhkotaudista. 

Ensin piti Oikarisen Paavo puhetta. Äänentoistoa pittää kehua – hyvin kuului kai Pyrylän pihalta, vaikka Marttalan takana, urheilukentän laidalla oltiin.

Väkkeä oli kertynyt melko lailla ja autoja piti ihan sovitella parkkiin. Jonkun suusta kuulin, että ”onko meitä tosiaan näin paljon”.

Ja olihan se tulitus hieno! Jäläkikätteen moni sano, että mahto tämä olla kommeampi ku isommissakin paikoissa. En muista, millon viimeksi olisin niin hienoa ilotulitusta nähny. Meidän jälkikasvu vain ei suuremmin arvostanut. Pauke oli vähän liian kova ja kuulemma turhuuteen meni. Yksi, sateenkaarenvärinen raketti olisi piisannut. Jakkaahan tämä rakettihomma aina mielipitteitä, ja ihan assiesta toki. Minusta hyvä näin, että keskitetysti ja aikonaan ammutaan, jos kerran ammutaan, ja yhteiseksi iloksi. Turvallisempaa tämä näin oli, kun oli ossaajat puikoissa. Ei tarvihe joka pihalla ommaa esitystä pittää.

Kuva: Kati Rita.

Ilotulituksen jälkeen päätimme kuitenkin piipahtaa liukurimäessä. Yllätyttiin kyllä kovasti, miten paljon Pyrylän pihalla oli vieläkin porukkaa. Mäessä ja makkarakojulla kävi melkoinen vilske. Vanhempainyhdistys tarjosi lämmintä kaakaota, mehua ja karkkeja. Ailista oli kiva, näin kesken pitkän loman, nähdä kavereita ja sitä toipilasta piti yrittää toppuutella.

Kuva: Kati Rita.

Paikalla oli niin oman kunnan väkkeä, mutta varmasti joukossa oli paljon lomalaisiakin. Syyslomalla Kultturan yhteisötaidekeskus keräsi samaan tapaan niin oman kylän ihmisiä kuin lomalaisiakin ja Kyläkinon elokuvaesitys lomaviikolla oli yleisömenestys. Meidän selvästi kannattaa yrittää tällätä yhteistä tekemistä perheille loma-aikoina. Joulumyyjäisten aikaan vanhempainyhdistykseltä kyseltiinkin, ollaanko joululoman aikaan järjestämässä toimintaa. Ne vain nuo loma-ajat on semmosia, että sitä ollaan monesti itekkin vähän lomalla…

Oli kyllä kiva kokkoontua yhteen, nähä tuttuja ja se lasten riemu mäessä. Lapsille ohjelmaksi tosiaan piisasi hyvin, että kutsuttiin samaan kellonaikaan mäenlaskuun, mehua ja jottain vähän tarjolle. Ommaa lasta oli vaikea saada mäestä pois, kun kottiinlähön aika koitti. Oli niin kiva nähä kavereita. Ja olihan se juhlallista kokkoontua yhessä ottamaan uutta vuotta vastaan.

Yhessä kun tekkee, niin helposti saa aikaan hienoja juttuja. Ja näkkyy Ristijärvellä lapsia piisaavan!

Videonäytteitä ilotulituksesta

Kuvasin muutamia pätkiä ilotulituksesta, kun se oli minusta niin hieno. Näin ilotulituksen hienoudesta pääsevät nauttimaan nekin, jotka eivät päässeet paikalle