Virtaalan halliemännällä, helsinkiläisellä Satu Matilaisella on ollut pitkään läheisiä yhteyksiä Kainuuseen

26.4.2023

Satu Matilainen aloitti monitoimikeskus Virtaalan  halliemäntänä tammikuun 23. päivä. Hän itse on alunperin helsinkiläinen, mutta anopin äiti - nyt jo edesmennyt - löytyy Heikkisenjoelta Ristijärveltä. Satu kertoo työstään Virtaalassa ja viihtymisestään Kainuussa.

Työhöni Virtaalassa kuuluu asiakaspalvelu ja erilaisia liikuntapalveluja: liikuntasali, kuntosali ja allasosasto. Meillä on vesijumpparyhmiä kansalaisopiston kanssa. Kansalaisopiston kauden loputtua starttaavat Virtaalan omat vesijumpparyhmät, joita Laura Poikolainen ohjaa.

Ihanaa, että on tämä mahdollisuus vesiliikuntaan, hehkuttaa Satu. Vesiliikunta sopii kaikille iästä riippumatta. Minä kiinnostuin tästä työpaikasta asiakaspalvelun, kehitystyön ja erilaisten liikuntapalveluiden tuottamisen vuoksi - asiakkaita kuunnellen, mahdollisuuksien mukaan toteuttaen ja vastaten asiakkaiden toiveisiin. Asiakkaat juttelee paljon. Väliin me nauretaan vedet silmissä hassuille sattumuksille, mutta meillä on luottamuksellisiakin keskusteluja. Virtaala on tärkeä kohtaamispaikka; tänne tullaan tapaamaan muita ihmisiä. Me usein vaihdellaan täällä kaiken näköisiä ruokareseptejä. 

Virtaalalla on oma kahvio, jota pyöritämme täällä päivän hulinoissa. Leivomme täällä usein itse.

Olen luonteeltani aktiivinen ja toimelias - päivissä saa olla vauhtia ja haasteita. Pidän tosi paljon kehitystyöstä.

Niinpä me yhteistyössä hieroja Erja Tolosen ja Oriflamen edustajan Anja Pääkkösen kanssa keksittiin rentoutusilta. Altaalle hämärrettiin valoja ja laitettiin reunat täyteen kynttilälyhtyjä. Eteisestä löytyi sopiva naulakko, johon rakennettiin kausivaloista valoputous. Valoputouksen takana oli hierontapiste. Hierojalle sai varata 15 minuutin niska-hartiahieronnan. Allasosaston seinälle heijastettiin tykin kautta kaunista vuoristomaisemaa, missä villihevoslaumat laukkasivat vapaana ja taustalla soi rauhallinen pianomusiikki. Anja teki käsien hemmotteluhoitoja, jossa talven kuivattamat kädet virkosivat eloon. Kahviossa sai nauttia halutessaan tuoreita hedelmiä.

Ilta oli suosittu, ja se sai paljon positiivista palautetta. Toteutamme jatkossakin rentoutusiltoja.

Helsingistä Mäntsälän kautta Kainuuseen 

Olen lähtöisin Helsingistä, mutta olen asunut Mäntsälässä pitkään, ja sitten muutettiin Puolangan puolelle Latvaan. Mies on logistiikka-alalla, ja niinhän minäkin olin aikaisemmin - kilpailevissa yrityksissä, työnjohtotehtävissä kumpikin. Meillä on kolme lasta: Jatta, Joni ja Sanna - hekin kaikki logistiikka-alan osaajia.

Muutettiin Kainuuseen tammikuun puolivälissä. Alun perin oli suunnitelma, että muutetaan vasta keväällä, mutta kaupat Viertolasta  tehtiin vuodenvaihteessa. Melko pian tämän jälkeen huomasin ilmoituksen Virtaalan avoimesta työtehtävästä. Hain tehtävään ja sain paikan. Niinpä muutin koirien kanssa Viertolaan ensin. Rottweiler Ahti on talon vahti, ja lisäksi meillä on huskysekoitus, vanha rouva Nala. Kävimme katsomassa kilpailevia huskyvaljakoita Paljakan Ukkohalla-reitillä.

Perheeseemme kuuluu myös rakas vanha suomenhevonen Poku, joka on ollut meillä 19 vuotta. Poku asustaa vielä Mäntsälässä Sailan tallilla, mutta me rakennamme Pokulle siirtotallin ja isot aitaukset. Poku saa nyt viettää eläkepäiviä kotosalla.

Pienenä ratsastin Tuomarinkylässä Helsingissä, mutta viikonloput meni Espoon Vermossa ravitallilla. Pienestä asti eläinten kanssa harrastaminen on ollut sydämen asia. Kun pienenä pääsin maalle kesäisin, painelin aina ensimmäisenä navettaan lehmiä rapsuttelemaan. 

Talomme Viertola vastasi niitä ajatuksia, mitä halusimme Kainuun paikkamme olevan. Viertola on 50-luvulla rakennettu talo, ja siinä on maata reilu 6 hehtaaria. Vanha navetta on purettu pois, niin me päästään toteuttamaan Pokun siirtotalli.

Viertolan piha on aukea, ja talvella saattoi maata hangella x:nä ja ihastella loimuavia revontulia. Oltiin aivan mykistyneitä.

Tontillamme on muutama vanha lohilampi. Yksi niistä pysyi auki talvellakin. Harrastuksiini kuuluu myös avantouinti, ja haaveilen, että jos pääsisikin ensi talvena pulahtelemaan omaan lampeen. Tutkin lammen ensi kesänä ja koristelen reunat kivillä.

Täällä voi marjastaa ja sienestää. Me retkeillään ympäriinsä tosi paljon - koirat luonnollisesti mukana retkireissuilla.

(Ja nyt tulee käänne, joka saa haastattelijan ihmettelemään maailman pienuutta: Sadun miehen mummo on haastattelijan kummitäti Anna Rautiainen eli Taetolan Anni, ja Annin tyttö Eine on Sadun miehen äiti. Kyseessä täytyy siten olla Toni, joka pienenä kulki Eine-äidin mukana Taitolassa ja jonka isä oli tosi taitava onkimaan tonkoja Heikkisenjoesta. Eine ja keskimmäinen sisareni olivat leikki- ja joskus myös tappelukavereita - hyviä suustaan!) 

Käytiin usein Tonin mummolassa. Aina kun käytiin Kainuussa, vuokrattiin mökki Paljakan seudusta. Viihdyttiin maisemissa ja puhuttiin, miten ihana olisi asua täällä. Kun lapset kasvoivat isoiksi, suunta kohti Kainuuta vain vahvistui ja sitten tupsahti Viertolan myynti-ilmoitus vastaan.

Kainuun murre on tuttua miehen suvun kautta ja kun omat vanhemmat ovat kotoisin Pohjois-Karjalasta. Murteissa on paljon yhtäläisyyksiä. Joitakin sanoja on pitänyt kysyä, mitä se tarkoittaa. Joskus asiakas sanoo kurillaan murresanan ja utelee, tiijänkö minä mitä se tarkoittaa. Murretta oppii kuuntelemalla ja kysymällä. Sisäänajettu siis on tämä murre.

Ideoita Virtaalan kehittämiseksi

Virtaalalla menee sinänsä ihan ok. Tietysti kävijämäärä saisi olla isompi.

Kesäajalla hiljenee, ja saunatilat remontoidaan kesä-heinäkuussa. Se on tosi hieno asia, kun nehän ovat nyt alkuperäiskuosissaan.

Koronan jälkeen on ollut haasteita saada ihmisiä takaisin liikuntapalveluiden äärelle. Erilaisia tapahtumia toivotaan, ja mahdollisuuksien mukaan niitä ollaan toteuttamassa.

Olisi mukava saada ihmisiä enemmän liikkeelle, nuoriso pois puhelimien ja tietokoneiden ääreltä. Virtaalasta voi vuokrata omankin liikuntasalivuoron. Jos porukalla ottaa, niin puolikas sali on 10 e/tunti ja koko sali 20 e/tunti. Energiajuoman hinnalla pystyt porukalla vuokraamaan liikuntasalin!

Muutama nuorisoporukka on käynytkin vuokraamassa liikuntasalin omaan käyttöön. Niin hieno sali on käytettävissä! Nuoret kaipaavat aktiivista tekemistä. Ensin voi olla nihkeää lähteä liikkeelle, mutta kun porukalla on pelailtu ja liikuttu, niin sitä seuraa innostuminen. Myöa kuntosalilla käy nuoria.

Kesällä tässä nurkalla on fresbeegolf-rata, ja voihan siellä talvella mennä lumikengilläkin. Nurkalta lähtee myös Potoskan hiihtolenkki.  

Tapahtumiakin on, kuten Veisuuvestivaali. Ensi lauantaina on kirpputoritempaus, eli Virtaalasta voi vuokrata pöytäpaikan. Kirpputori toteutetaan liikuntasalissa, joten sää ei ole kirppuilun esteenä. Toteutamme jatkossakin kirpputoripäiviä liikuntasalissamme.

Virtaalan tiloja vuokrataan myös erilaisiin kokouksiin ja koulutuksiin. Vaali-iltamia oli jonkin verran. Virtaala on hyvin monikäyttönen!

Näkee omista asiakkaista, että Virtaala on monille hyvin tärkeä kohtaamispaikka. Kuljetaan Paltamosta, Kajaanista ja Hyrynsalmelta kimppakyydillä vesijumppaan tai muuten vain uimaan ja saunomaan. Vesijumppatoiminnalle on paljon kysyntää. Täällä myös pelaillaan erilaisia palloilulajeja.

Ihmiset tulevat kahville ja keskustelevat keskenään kuulumisia. On käyty hiihtolenkillä tai kävelylenkillä, ja tullaan hörppäämään kaakaot tai kahvit yhdessä.

Tykkään ihan älyttömästi Kainuussa siitä, että ihmiset on niin rentoja, iloisia ja toimeliaita. On hienoa nähdä aitoa välittämistä toisista ihmisistä, on se sitten naapuri tai uimakaveri tai kuka tahansa. Ympärillämme on täällä ainutlaatuinen, aivan upea luonto ja vaaramaisemat.