Mitä yhteistä on vanhusten liikunnalla, lintujen kiikaroinnilla ja onnistumisella musiikkitunnilla?

11.4.2022

Yhteistä on Ristijärven Keskuskoulu. Siellä Laura Poikonen on liikunnanopettaja, Olga Kannoeva koulunkäynnin ohjaaja ja Aukusti Saarijärvi Voice of Finlandissakin piipahtanut musiikinopettaja. He kertovat työstään, taustastaan ja tulevaisuudennäkymistään.

Laura Poikosella on vanhan sanonnan mukaan viisi virkaa ja kuusi kunniaa

Laura Poikosen kunnan vapaa-aikaohjaajan nimikkeeseen sisältyy liikunnan opetuksia koululla; hän on myös nuorisovaltuuston tukihenkilö ja sihteeri, samoin vanhus- ja vammaisneuvoston. Nuoriso-ohjaajan osuuteen kuuluu nuorisotyön tekeminen koululla ja Nuokkarin valvonta. Yhteistyössä 4H:n Annikin kanssa hän suunnittelee ja toteuttaa nuorisotoimintaa ja kesäleirejä.

Olen Elisa Pääkkösen sijainen, ja määräaikaisuus kestää kesäkuu loppuun asti.

Olen Pielaveiltä Pohjois-Savosta kotosin, ja Kajaanista käsin kulen - bensan hinta!

Olen 2013 valmistunut liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Olin Kajaanissa uimahallilla tovin töissä valmistumisen jälkeen. Sitten oon reissannu, ja olin Tahkolla töissä jonkin aikaa ja Pielaveillä. 2016 muutin takaisin Kajaaniin.

Oon tykänny olla Ristijärvellä. Ihmiset on mukavia; työnkuva on monipuolinen, mutta onhan se aika raskasta - niin paljo uutta ja opittavvaa.

Minulla on vielä tapahtumien järjestäminen ja ikäihmisten liikunta - aikamoinen sillisalaatti, mutta on positiivista, että saan työskennellä eri ikäisten ihmisten kanssa.

Tämä sijaisuus on lähes puolen vuojen ruppeema. Elokuussa lähen opiskelemaan hierojaksi. Vuokatin urheiluopistoon. Opinnot kestää 1 - 1,5 vuotta; vähän työtä tehdään samalla. Kajaanista käsin kulen.

Olga Kannoeva - sukujuuriltaan vienankarjalainen koulunkäynnin ohjaaja

Nimikkeeni on koulunkäynnin ohjaaja. Ohjaan lapsia ja autan koulunkäynnissä. Olen myös opettajan oikea käsi.

Lapsen tarpeista lähdetään liikkeelle. Minä siirryn luokasta luokkaan ja saatan vaihtaa luokkaa joka tunti. Alakoulussa on enemmän työtä. Myös sijaistan, jos opettaja on töistä pois.

Olen aamu- ja iltapäivätoiminnassa mukana. Aamupäivällä käyn hakemassa lapset päiväkodilta. Iltapäivätoiminnassa lapset osallistuvat kuvis- ja luontokerhoihin, syövät välipalaa ja leikkivät - tekemiset tapahtuvat lasten ehdoilla, vapaasti.

Kerran viikossa on opettaja Mervi Hälisen pitämä luontokerho, jossa olen mukana. Kerhossa tutkitaan luontoa. Tänä talvena lasten kanssa on ulkoiltu, käyty pilkillä, tutkittu lintuja ulkona kiikareiden avulla. Lapset on tosi mielissään ja innoissaan siitä. Luokassa istutettiin taimia - tomaattia, chiliä, vesimelonia. Lapset saivat valita, mitä ne haluavat istuttaa ja ne saa sitten viedä kotiin. 

Kostamuksesta Pohjois-Pohjanmaan Piippolaan 

Olen syntynyt Kostamuksessa, ja kävin koulun Kostamuksessa. Lähdin Pohjois-Pohjanmaan Piippolaan kolmeksi vuodeksi opiskelemaan artesaanin tutkinnon. Opetan käsitöitä  Kianta-opiston kansalaisopistossa Hyrynsalmella ja Suomussalmella. 

Suku on vienankarjalaisia. Meillä kävi tosi paljon suomalaisia. Äiti ja mummo puhuivat keskenään vienankarjalaa. Ymmärrän, mutten itse puhu. Mummo on oppinut venäjää vasta teini-iässä.

DNA-testin mukaan olen puoleksi suomalainen ja muilta osin baltti ja skandinaavi.

Koulussa opiskelin suomea. Aloitin seiskaluokalla ja vaihdoin suomen valinnan takia koulua. Piippolassa opinnot olivat kolmen vuoden ajan suomeksi. Vapaa-ajalla opiskelin suomea lastenkirjojen avulla. 

Pyrin Petroskoin yliopistoon kolmeen tiedekuntaan, ja pääsin kaikkiin, mutta valitsin matkailun. En pelkää haasteita. Matkailualaa opiskelin viisi vuotta. Luin englantia ja ruotsia ja tietenkin suomea. 

Poika oli 2-vuotias, kun muutin Suomeen. Nyt hän on 12-vuotias. Minulla on suomalainen mies - Heikkinen. Kansalaisopiston oppilaista yli puolet on Heikkisiä. Minä olen pysynyt Kannoevana, että erotun.

Työni Ristijärvellä on alkanut tammikuussa, ja se kestää kesäkuun alkuun. Voi olla jatkoa, katotaan. Jatkaisin mielelläni täällä. 

Neljä tutkintoa ja lisää haluttaa

Valmistuin joulukuussa 2021  Kainuun ammattikoulusta koulunkäynnin ohjaajaksi. Petroskoista minulla on matkailualan kandin tutkinto ja Kajaanin ammattikorkeakoulusta maisterin tutkinto, matkailu pääaineena.

Haaveeni on tulla opettajaksi. Jos Kajaanissa olisi vielä opiskelumahdollisuus, hakisin. Pohdin, haluanko käsityön opettajaksi, kielten opettajaksi - englanti, ruotsi - vai alakoulun opettajaksi. Katsotaan, jaksanko. Perheeni on etusijalla. 

Olen viihtynyt koulumaailmassa. Kasvatusala on todella mun juttu. Haluan syventää näitä juttuja. 

Mikä Ristijärvessä viehättää?

Muutin Ristijärvelle, kun muutin Suomeen. Kaksi vuotta asuin Ristijärvellä. Tunnen tosi paljon ihmisiä ja pidän moniin yhteyttä. Lähdin täältä itkien, mutta oli pakko työn takia.

Luonto on täällä lähempänä. Kostamuksessa ei uskalla noin vain lähteä, mutta täällä on niin turvallista. Lapsen ehdoilla mentiin: luonto, Uvan mylly, kaikki tapahtumat...

Kakki kodat on koluttu. On poimittu mustikat, puolukat, lakat ja karpalot. Parhaat lakka- ja karpalopaikat on edelleen Ristijärvellä. Suolla on fantastista olla - tuoksu!

Jatkan kansalaisopistossa tietysti. Tulossa on kaksi uutta kurssia Hyrynsalmella. Käsityöt ovat intohimoni. Haluan innosta myös nuoria tekemään  käsitöitä. 

Asun nyt Hyrynsalmella. Mies on metsäalalla töissä, kulkee ympäri Kainuuta. Molemmilla on aina ollut töitä. Minulle pätkätyötkin käyvät, kaipaan vaihtelua. Katson, mihin suuntaan elämä vie.

Aukusti Saarijärvelle on paikallaan kysymys, ookko nää Oulusta

Toimin musiikinopettajana, opetan yläastelaisille musiikkia.

Soitellaan ja puhutaan musiikin historiasta, mitenkä populaarimusiikki jota radiosta kuuluu, on tähän pisteeseen kehittyny. Tutustutaan vanahempaankin musiikkiin.

Alotin tammikuussa van en oo ehtiny vielä teoriaan. Kyllä teoriaa musiikissa tarvitsee, mutta se ei ole niin tärkeää niille oppilaille, joita musiikki ei kiinnosta. Tärkeämpää on, et löytyis ehkä se kiinnostus musiikkiin. Ne teoriat voi opetella myöhemminkin.

Kaikki onnistumiset musiikkitunnilla on iloisia asioita. Pyrin siihen näillä oppitunneilla, että kaikki viihtyy.

Lukio ei sopinut mutta musiikin opiskelu veti

Oon syntyny Oulussa. Oon käyny lukiota, van sain burnoutin lukiosta - jäi lukio kesken.

Olin paljo töissä ja mietin mitä minä teen. Rovaniemellä Rovalan opistossa voi opiskella musiikkia. Siellä opiskelin vuoden ja hain Kajaanin konservatorioon. Pääsin sinne sisälle; nyt viimestä vuotta käön sitä. Tarkotus olisi kesällä valamistua. Sitten olisin valmis muusikko, vaikka eihän sitä koskaan valmis oo - paperit on.

Pääinstrumentti on piano, sillä opiskelen. Alkeita pystyn opettamaan kaikista bändisoittimista. 

Täällä on lapsilla hyvinkin kiinnostusta musiikkiin. Huomattavasti enempi oisi, jos oisi vielä enempi mahdollisuuksia. Syksyllä on tarkotus ottaa muutama soitto-oppilas ja antaa soittotunteja Kajaanin musiikkiopiston kautta.

Tuli käytyä Voice of Finlandissa

Kaveri halusi lähtä, ja minä sanon, että lähe vaan. En lähe jos et sinä äänitä kansa, se sano. No minä sitten äänitin, ja minut kutsuttiin.

Ennen kö Rovalaan hain, leikittiin äänitystyökalulla sillosen bändin kitaristin kanssa. Ei osattu yhtään käyttää sitä äänistyskalustoa, mutta äänitettiin Youtubeen Valssi tanssitaidottomille. Se loppuu sanoihin alku kangerrella saa, jos loppu kaunis on. Saa siihen laittaa linkin.

Siinä bändissä joskus yläasteella aloin laulamaan. Olin huonoin kitaristi, van minulla oli eniten pokkaa, niin aloin laulamaan, sanoo Aukusti kainuulaisen vaatimattomasti.

Ennen KAOa olin Vuolle Setlementillä avustavana ohjaajana. Työpisteeni olivat Poikien talo (Oulu) ja nuorisokeskus Pikku-Syöte (Pudasjärvi).

Vinkki Ristijärven musiikinopettajan työstä tuli Facebook-ryhmästä

Meijän konservatorion Facebook-ryhmään tuli konservatorion linjanvetäjältä vinkki, että Ristijärvellä etitään musiikinopettajaa. Näin ilimotuksen; nuoristotyö oli tuttua mutta luokanopetus uutta. Olin etäyhteyvessä ja sain paikan. Tammikuussa alotin, ja otettiin kevvääksi. Puhetta oli, että syksyllä jatkasin. Jatko kiinnostaa, kyllä minä täällä viihyn.

Tarkotuksena on jatkokouluttautua. Kovasti oon miettinyt musiikkipedagogiaa. Se on ammattikorkeakoulututkinto, ja sillä saa soitonopettajan pätevyyden. 

Isompi ryhmä tuo haasteita. Yksityistunnit siinä mielessä tuovat useammin onnistumisia.

Kuunnelkaa musiikkia - se kannattaa aina!

Kuvassa on vasemmalla Laura Poikonen, keskellä Olga Kannoeva ja oikealla Aukusti Saarijärvi.