16.9.2024
Toni ja Jutta Haapala vakuuttavat: Ristijärvellä on valtavat kalastusmatkailun mahdollisuudet
19.8.2024
Talkoista päästään kertomaan vasta, kun on käyty "tapahtumapaikoilla" eli paikoilla, joista järvi karkasi 263 vuotta sitten. Kertojina ovat Eero Pyykkönen ja Tapani Kemppainen, ja kertomuksen kirjasi ylös Puhakan Arja Heikkisenjoelta (Amie Aalto). Kuvat ovat pääosin Eerolta, pari myös Arjalta.
Niinpä sitten ensiksi ajettiin järvessä - siinä, joka karkasi. Seuraavaksi siirryttiin ajamaan pitkin kannasta, jonka oikealla puolella on todella jyrkkä ja syvä rotko. Vesi on syöksyessään tehnyt sen. Kannaksen toisella puolen on normaalia, luonnollista maastoa, siis hyvin hiekkaista harjua. Olemme kannaksella paljon rotkon puunlatvojen yläpuolella.
Eero vie Arjan kohtaan, jossa keväällä 1761 Pentti, Heikki ja Paavali Härkönen kaivoivat Taivallahden vanhaa ojaa Hiisijärven päässä saadakseen rannasta vähän lisää peltomaata. Miehet eivät ymmärtäneet veden voimaa harjumaastossa, ja niin järven vesi purkautui kolmen päivän ajan tuhoten muun muassa myllyjä ja tervahautoja. "Kalat kuulemma roikkuivat kiduksistaan puiden oksissa", muistelee Eero vanhoja kertomuksia. Virtauksen laannuttua maisemat olivat tyystin muuttuneet.
Tässä Pentti, Heikki ja Paavali Härkönen kaivoivat ojaa, ja tästä hyökyaalto lähti. Pudotus on hurja, vaikka nykyinen puusto vähän pehmentää pudotusta. Alhaalla pilkottaa joki.
Hiisijärven pinta laski 14 metriä. "Talakoilla on pystytetty salako, joka osottaa sen entisen veinkorkeuven", kertoo Tapani.
Tässä Eero (vasemmalla) ja Tapani mittatikkuina salon vierellä.
Hiisijärven hiekkojen kunnostus maksaa yhteensä reilut 65 000 euroa. Reilut 42 000 euroa tulee Euroopan maaseuturahastolta maaseudun toimintaympäristön kehittämiseen. Omarahoituksen osuus on 35 prosenttia, ja siitä suurin osa on talkootyötä.
"Talakoolaisia on ollu erittäin kiitettävästi", kertoo Tapani. "Hankkeen suunniteltu talakoomäärä on jo ylitetty ja vielä tehhään lissää. Kaiken kaikkiaan talkoolaisia on ollut noin 30 henkilöä, joista joka talakoissa noin 10 - 15 henkilöä."
"Kylän ihmiset on tullu raktorien kanssa talakoisiin, meillä on ollu viisi raktorie", jatkaa Tapani. "Me on siirretty satoja kuutioita maata poikkeen. Maa-ajotyöt on tehty talakoilla. Kirvesmieshommatkin on kaikki tehty talakoilla. Meillä on ossoavie ihmisie. Ydinporukassa on timpureita, raktorimiehiä, konemiehiä, ammattimiestä jos minkälaesta - ei mittään oo tarvittu ostaa."
"Mökkiläisiäkin on ollu talakoissa. Naapurikyliltä on tullu talakooväkkeä ja kauempatakin - etelää myöten Helsingistä, kuhan vaen jokukaan kytkös Hiisijärveen on ollu", Tapani selostaa.
Vanha puinen esteetön reitti on purettu, koska se oli jo paikoin lahonnut. Paikoitusalueelta nuotiokatokselle ja rantaan johtaa nyt kivituhkapintainen uusi esteetön väylä.
Näin sujui paikoin lahonneen puisen väylän purku. Taustalla näkyy kunnostettu pukukoppi.
Ja näin tehtiin talkoilla esteetön kulkuväylä paikoitusalueelta rantaan.
Hiekoille on rakennettu kaksi kansainvälisen tason beach volley -kenttää. Hiekkajalkapalloa varten on kenttä, jossa on kunnostetut maalit. Myös uimalaituri on uusittu.
Tältä kenttä näyttää.
"Vielä kunnostetaan venesatama ja lastenallas", lisää Eero. Lastenallasta laajennetaan ruoppaamalla. Keväisten tulvavesien lasku-uoma on ohjattu pois lastenaltaasta.
Uusi uimalaituri ja lastenallas. Vanhempien on helppo valvoa lastensa uintia tässä turvallisessa lastenaltaassa.
Uusi 9-korinen frisbeegolf-rata on rakennettu Hiisijärventien ja rannan välille.
Näin frisbeegolf-rataa rakennettiin talkootyönä.
Penkkejä ja levähdyspaikkoja on tehty esteettömän väylän varrelle. Opasteet vielä uudistuvat ja niihin tulee uutta infoa alueen mahdollisuuksista.
Nuotiokatos on kunnostettu. Hiisijärven hiekoilla voi viipyä pitempäänkin, kun alueella on mahdollisuus laittaa ruokaa. Seuraavassa kaksi kuvaa nuotiokatoksen kunnostamisesta talkoilla.
Hiisijärven hietikoiden hiekka on 9000 vuoden takaista jääjärvisedimenttiä, jääjärvihietaa, joka paljastui näkyviin veden alta vuoden 1761 vedenlaskussa. Hiekkaa on aivan pakko ottaa käteen ja valuttaa sormien läpi. "Tiimalasihiekkaa", sanoo Eero osuvasti.
Talkoilla on usean hehtaarin alueelta paljastettu tätä hiekkaa poistamalla sammalta ja puuntaimia hiekan päältä.
Sammalen kuorintaa talkkootyönä Hiisijärven hiekoilla.
Näin saatiin esiin lisää 9000 vuotta vanhaa jääjärvihietaa.
"Kaikkien yhteinen intressi on ollu, että saahan kaekki paekat hyvvään kuntoon", aloittaa Tapani, ja Eero jatkaa: "Olemme uudistaneet sosiaalisen median kanavia ja saaneet tämän johdosta siellä runsaasti näkyvyyttä. Tämä saattaa olla yksi syy hiekkojen vierailijamäärän kasvamiseen. Kävijöiltä on tullut hyvää palautetta. Laajennamme vielä tänä kesänä parkkipaikkoja.
"Ympäri Suomea tulloo kävijöitä ja niitä ihan summassa tulloo jututtettuo", kertoo Tapani ilahtuneena.
Hiisijärven kyläyhdistyksen ylläpitämän Hiisijärven kylätalon Hiisipirtin ja hiekkojen välillä 400 - 600 metriä sen mukaan, mihin kohtaan hiekkoja mitataan.
Tänä kesänä Ristijärven vanhempainyhdistys eli Rivary ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ristijärven yhdistys järjestivät Hiisipirtillä ja hiekoilla päivän perhetapahtuman, jossa oli muun muassa ratsastusta, askartelua, musisointia, ekoaseammuntaa, hiekkalinnojen rakentelua, uintia ja hiekkojen liikuntapaikkojen testailua. ”Kyläläiset paistoivat talakoilla 22 pannaria, joista saatiin 400 palasta. Lihakeittoa keitettiin kenttäkeittiöllä”, kertoo Tapani.
Ristijärven vanhempainyhdistyksen ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ristijärven yhdistyksen tapahtuma Hiisipirtillä.
Kuluneena kesänä Hiisipirtin vieraina ja hiekkojen kävijöinä ovat olleet muun muassa Järvi-Suomen partiolaiset.
Koulujen alettua Ristijärven keskuskoulun 7-luokkalaiset kävivät ryhmäytymässä ja tutustumassa Hiisijärven ainutlaatuiseen ympäristöön.
"Joka vuosi käöpi koululaesie", täydentää Tapani, "frisbeegolfattu on paljo ja Hiisipirtillä pijetty häitä. Ensi kesäksi on jo kolomet häät varraoksessa.”
"Tänä kesänä on melkein joka viikolla ollut tapahtumia", jatkaa Eero. " Hiisipirtillä on myös karaokevehkeet, joita joka kesä käytetään."
Hiisipirtillä on pidetty takavuosina Susi-ilta, jolloin pirtti on ollut tupaten täynnä ja joka on striimattu kiinnostuneille. Siinä ovat olleet edustettuina paneelissa metsästäjät, susien suojelijat, riistahallinto ja poliitikot.
"Ainut talakoopaikka ei oo hiekat", hän jatkaa, "van kyläläiset pitävät mehtäteijen varsilla tulentekopaikkoja. Niitä on Jäppisen laavu, Kotalaavu, Venelaavu, Klasunlaavu ja Kyntölän tulipaikka. Polttopuut hommataan. Kaikki saavat käyvä tulta pitämässä."
Eero muistuttaa, että pirtin vieressä on 8 x 12-metrinen teltta, jossa voi vaikka pitää tanssit. Teltta näkyy hyvin tuossa Eeron ottamassa drone-kuvassa.
"Me toivotettaan kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi. Majoitustillaa löytyy. Verkot on ja videotykit ja televisiot - ollaan verkoissa koko ajan täällä. Wlanit on ja kaikki", mainostaa Tapani.
"Jos pidetään vaikka beach volley -kilpailut, niin täällä voidaan järjestää oheispalvelut, ja majoituskapasiteettia on. Hiisijärven pirtin verkkosivut on jo käännetty saksaksi ja englanniksi ja ne julkaistaan piakkoin", täydentää Eero.
Tapani liikuttuu muistelemaan lapsuuttaan, jolloin "pentuna kilipoa juostiin ylös" sitä jyrkkää syvää rotkoa, jonka "alla vesi mennöö" eli virtaa se joki, joka on tuossa kuvassa ylhäällä.
Jääkauden aikana jäätikkövirrat synnyttivät Kainuuseen useita vierekkäisiä harjulaaksoja. Myös Hiisijärven harjujakso, Hiisijärven harju, on muinaisen jäätikkövirran synnyttämä. Harju sijaitsee Hiisijärven kylän eteläpuolella.
Kun Eeron kanssa palattiin hiekoilta, Eero osoitti hyökyaallon aikaansaamia muutoksia maisemassa. Näkyi esimerkiksi valtava kivilouhikko, joiden ympäriltä vesi oli syöksyessään syönyt hiekan.
Eeron osoittamat paikat ja Eeron kertomukset olivat niin elämyksellisiä, että se sai Arjan toivomaan opastettuja retkiä Hiisijärven maisemiin. Lisäksi löytyi mustikoita. Ulkopaikkakuntalaisten ja ulkomaalaisten retkiinhän voisi yhdistää vaikkapa mustikanpoimintaa - joillekin elämys sekin.
Hiisijärven hiekkojen kuvaus Ristijärven matkailukohteena https://www.ristijarvi.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/matkailukohteet/hiisijarven-hiekat.html
Hiisijärven kyläesittely https://www.ristijarvi.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/luonto-ja-vapaa-aika/kylat/hiisijarvi.html
Hiisijärven hiekat Instagramissa https://www.instagram.com/hiisijarvenhiekat/
Hiisipirtin verkkosivujen osoite https://www.hiisijarvenmetsastysseura.com/hiisipirtti
Hiisijärven hiekat https://www.hiisijarvenmetsastysseura.com/hiisijarvenhiekat
Hiisipirtin vuokraus Jorma Härkönen 0400 264 760, jorma.harkonen@viesti.net