Janpen laittaa thai-ruokaa kainuulaisille

4.6.2021

Ristijärvelle on 15 vuotta sitten muuttanut Thaimaasta Janpen, joka on kouluttautunut Kajaanissa kokiksi ja perustanut yrityksen Janpen Thai Food World. Janpen hoitaa kainuulaisten häiden, hautajaisten ja muiden juhlien pitopalvelua ja pitää tänä kesänä thaimaalaista ruoka-autoa Suomussalmella K-Supermarketin edessä.

Janpen opiskeli Thaimaassa kirjanpitoa ja tietokoneiden käyttöä. Hän oli toimistotyössä. ”Tylsää”, kuvaa Janpen.

Sitten hän tapasi Thaimaassa lomailevan ristijärveläisen ja tuli tämän sukutilalle miniäksi. Siitä on 15 vuotta.

Janpenillä on kaksi poikaa: 14- ja 11-vuotiaat. Miehen äiti, mummo 93 v, kutsuu Janpeniä lempinimellä Pen. ”Ahkera”, kuvailee mummo Peniä. Miniä hoiti myös ukkia, joka oli sotainvalidi. Ukki kuoli kolme vuotta sitten.

Oppisopimuksella kokiksi

Janpen aloitti opinnot Suomessa ensin tietenkin kielen opiskelulla. Sitten hän kävi kaksi vuotta peruskoulua, samaa kuin lapset nyt käyvät. Sen jälkeen oli vuorossa 3-vuotinen kokkiammattikoulu oppisopimuksella Kainuun opistossa. Valmistumisen jälkeen Janpen oli Kainuun opiston keittiössä töissä kokkina vuoden ajan. Viime kesänä hän perusti oman yrityksen Janpen Thai Food World.

Janpenin pitopalvelu ja ruoka-auto

Viime kesän Janpen piti Kajaanin torilla ruoka-autoa Thai Street Food. ”Oli suosittu, oli paljon asiakkaita”, hän kertoo. Janpen pitää ruoanlaitosta ja ihmiset pitävät Janpenin ruoasta. 

Koska Kajaanissa on kolme thai-ruokapaikkaa, niin siksi tänä kesänä Janpen pitää ruoka-autoa Suomussalmen K-Supermarketin edessä. Yhtenä päivänä viikossa hän joutuu antamaan vuoron liha-autolle. ”Pitävät ja ostavat”, sanoo Janpen tähänastisesta menestyksestään.

Päivän ruokalistan voi katsoa Janpenin Facebook-sivulta 

https://www.facebook.com/JanpenThaikitchen

Janpenilta voi tilata ruokaa puhelimitse +358 44 254 8354 tai sähköpostilla pakwut@hotmail.com .

Kuljetus järjestetään sopimuksen mukaan.

Lomailua Thaimaassa

Janpenillä on thai–suomi-kaksoiskansalaisuus. Hänen äidinkielensä on thai. Isä on kuollut, äiti elää. Hänellä on Thaimaassa kaksi veljeä ja kaksi siskoa. Janpen on nuorin ja ainoa, joka on lähtenyt ulkomaille.

Koulussa oli englantia, joten hän oli hieman tutustunut täkäläiseen kirjoitusasuun. ”Suomi on vaikea kieli. Kirjoittaminen vaikeaa, ei osaa kirjoittaa. Pitää paljon harjoitella”, hän sanoo. Janpen tulee kyllä täysin toimeen suomen kielellä.

Perhe on käynyt Thaimaassa kerran vuodessa ennen korona-aikaa. Pojat ymmärtävät thaita ja osaavat puhua, mutta he eivät osaa kirjoittaa. Lomamatkoilla he pystyvät puhumaan paikallisten kanssa.

”Thaimaa on kuuma, mutta Suomi tosi kylmä”, kuvailee Janpen. ”Tykkään kesästä paljo Suomessa. Minä tykkään poimia marjoja ja sieniä. Olen oppinut laittamaan. Mummo ei syönyt ennen sieniä, mutta nyt hän syö.” 

”Kesällä pojat kalastavat. Osaan laittaa hyvää kalaruokaa.”

Kysymykseen, mitä Janpen tykkää suomalaisesta ruoasta, hän vastaa: ”Leivällä ei lähde nälkä. Riisillä lähtee.”