Elina Leimu - Ristijärvellä viihtyvä kirjastoharjoittelija

28.4.2022

Elina Leimu kasvoi Tuliharjussa, kun se oli lakannut olemasta koulu. Hän valmistui filosofian maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta kirjallisuus pääaineena. Nyt hän opiskelee kirjastoalaa myyjän työn ohella tullakseen kirjastovirkailijaksi. Hän kertoo kirjastoharjoittelustaan ja elämänsä vaiheista.

Joo tosiaan, oon harjoittelijana Ristijärven kirjastossa. Opiskelen kirjastoalaa Haapaveden opistolla. Tarkoitus olisi opiskella itsensä kirjastovirkailijaksi. Se vie vajaan vuoden, kun minulla on aiempaa koulutaustaa - alotin syksyllä, ja saan sen kasaan tälle keväälle. Se on tosi käytännönläheinen koulutus; ollaan päästy ite tekemään paljon, vaikka teoriakin on tärkeää.

Olen lähtöisin Ristijärveltä, Tuliharjusta. Sen jälkeen tultiin siihen taloon, kun se lakkasi olemasta koulu. Äiti on Leimu ja Suomussalmen kirkonkylältä kotoisin. Ukki, alkuperäinen Leimu, on Oulusta. Isä on Savosta, Savonlinnan läheltä.

Keskuskoulu Ristijärvellä, lukio Paltamossa ja lopulta Itä-Suomen yliopistoon

Kävin keskuskoulun Ristijärvellä. Kävin pyörähtämässä Kajaanin lukiossa, mutta se ei ollu ihan mun juttu, niin sitten vaihdoin siskon kanssa Paltamon lukioon. Paltamo oli hyvä paikka opiskella.

Pidin pari välivuotta ja haeskelin, mitä sitä tekis. Kävin nopeasti Kajaanin ammattikorkeassa sairaanhoitajaksi opiskelemassa ja totesin, että tää ei ole minun hommiani ja jätin sen kesken. Tein töitä siivoojana. 

Selailin nettiä, ja sattumalta löysin kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman. 2014 pääsin sisälle Itä-Suomen yliopistoon. Yhteensähän minä siellä olin seitsemän vuotta. Valmistuin maisteriksi viime keväänä.

Opiskelin yliopistossa kirjallisuutta pääaineena koko opiskelun ajan. Luen paljo vapaa-ajalla - lastenkirjoja aina.

Lapsille ja nuorille kirjanostoja ja tutustumista kirjaston palveluihin

Ristijärven kirjastossa me tehhään lapsille ja nuorille tarkoitettuja kirjanostoja ja vinkkauksia - tietenkin myös aikuisille. Ei sitä aina kirjarivistä hoksaa, mikä kiinnostaisi. Nostot on sellaisia, joihin iteki tartun. 

Meillä on hyvä yhteistyö Keskuskoulun kanssa. Oon käyny koulussa puhumassa Pohjoisen e-Kirjastosta, miten käyttää sitä ja mitä sieltä löytyy. Näytin heille samalla, millainen se on - keskityin sisältöön. Näyttäminen on kutsuvampaa kuin vain selittäminen. 

Oon tehny satutunteja ja loruhetkiä eskarilaisille ja 1 - 2-luokkalaisille. Tietenkin teen myös peruskirjastotyötä, esimerkiksi sijoitan palautettuja lainoja.

Elina pitää 6.5.2022 klo 15 satutunnin aikuisille

Seuraavaksi Elina tekee satutunnin aikuisille. Jännittävää!

- Maritta on pitänyt hyvää huolta meidän kirjastosta ja aineistosta, toteaa Elina, kuten yleensäkin ristijärveläiset kirjastonkäyttäjät.

Tänä keväänä jatkan kirjastotyötä sitte hanketyöntekijänä. Tarkotus on edistää lasten ja nuorten lukuharrastusta ja median monilukutaitoa.

Ristijärvi on kaunis ja täällä mieli lepää

Puoliso on Paltamon poikia, Melalahen miehiä tarkalleen. Ollaan tutustuttu kaveripiirissä. Hän asui jo Ristijärvellä valmiiksi. Muutin takaisin Ristijärvelle 2020, ja me laitettiin lusikat samaan laatikkoon. 

Minullahan on kokemusta entuudestaan täällä asumisesta. Tämä on ollut hyvä paikka kasvaa ja elää. Nyt me asutaan Jokikylässä omakotitalossa. Täällä on kaikki tarvittava meille.

On luontoa ja omaa rauhaa. Me viihytään täällä kyllä ihan hyvin.

Jokikylä on tietty kaunis, mutta ihanan rauhallinen. Siellä mieli lepää. Tuliharjussa oli sama. Siinä voi rauhottua iteki samalla.