Sirpa Pulkkinen jatkaa sukunsa tarinankerrontaperinteitä Ristijärvellä

22.6.2020

Sirpa Pulkkinen on lähtöisin pientilalta Ristijärven Koskenkylältä. Lukion ja kauppakorkean jälkeen hän on tehnyt mittavan uran mainostoimistoissa ja sen jälkeen yrittäjänä. Kun työmaailmassa tehdään järjen kautta, hän on halunnut laajentaa maailmaansa taiteen avulla luovaan värien ja tarinoiden leikkiin. Maalarin matka - Tarinanpäreitä ja muita maalauksia -näyttely pidetään Ristijärven kirjastossa ja Kyläkaivolla 1. - 31.7.2020. Sirpa esittelee töitään ja keskustelee yleisön kanssa Kyläkaivolla 10.7. klo 13 - 14.

Olen syntynyt ja elänyt lapsuuteni Koskenkylällä. Meillä oli maatila, sellainen muutaman lehmän pientila, joten maataloustyöt lehmien lypsystä lähtien tulivat tutuiksi. Elämä maalla opetti työn ja yrittämisen merkityksen. Sain lahjaksi myös kekseliäisyyden, kauneudentajun ja rakkauden luontoon.

Lukio toi lisäaikaa toiveammatin miettimiseen

Olin kova lukemaan ja opiskelu kiinnosti, joten oli aika lailla selvää, että lukioon tähtään. Siitä sain lisäaikaa, koska mikään ammatti ei suoraan kutsunut. Niinpä lähdin 16-vuotiaana Kajaaniin Vuohengin lukioon. Heti lukion jälkeen muutin opiskelujen perässä Turkuun. Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi kauppakorkeakoulusta pääaineena markkinointi.

Töihin Suomen suurimpaan mainostoimistoon

Opiskelun loppupuolella olin työharjoittelussa Saksassa, ja valmistumisen jälkeen aloitin työt Helsingissä. Mainostoimistoissa hujahtikin 15 vuotta, niistä 13 vuotta silloin Suomen suurimmassa toimistossa SEK & Greyssä, jossa olin ensin yhteyssuunnittelija ja lopulta suunnittelujohtaja. 1995 työskentelin vuoden Tallinnan tytäryhtiössä. Se oli hurjan mielenkiintoinen vuosi, kun rajat olivat juuri auenneet ja Viro alkoi vapautua ja rakentua uudella tavalla.

Pientilallisen jälkeläistä houkutti yrittäjyys

Itsenäinen yrittäjyys alkoi kutsua yhä voimakkaammin, ja niinpä aloitin 2001 omassa yrityksessä brändimarkkinoinnin konsulttina, kouluttajana ja työryhmien ohjaajana. Ja tässä hommassa olen kohta 20 vuotta viihtynyt. Pitkäaikaisin asiakas on ollut Valio, joten suhde maidontuotantoon on pysynyt tiiviinä. Työ on projektiluontoista, joten välillä on pitkiä päiviä ja vastapainoksi taas vapaata. Lisämausteena työssä ovat olleet lähimarkkinoille, muun muassa Venäjälle, Ruotsiin ja Baltiaan suuntautuneet projektit.

Toinen puoli yrittäjyydessä on ollut koulutusyhteistyö yliopistojen ja yritysten kanssa. Teorian ja käytännön yhdistäminen on pitänyt virettä yllä ja syventänyt osaamista. Näistä kokemuksista on syntynyt käytännönläheinen oppikirja Mielipaikka markkinoilla yliopistojen ja yritysten käyttöön.

Kolmantena yrittäjätoimintaan on liittynyt yhteistyö taidemaalari Majbritt Huovilan kanssa. Olen toiminut tuottajan roolissa, ja olemme yhdessä vetäneet taidetyöpajoja ja yhteisötaidetapahtumia yrityksille ja suurelle yleisölle.  Tätä kautta myös oma taiteilijuus alkoi herätä.

Taide tulee verenperintönä

Taide, kauneus, musiikki ja käsityöt ovat aina olleet lähellä sydäntä. Taitaa taiteellinen verenperintö puskea molemmilta puolilta, sillä isän isän veli oli Salomo Pulkkinen, joka ponnisti Koskenkylältä Maalaisliiton kansanedustajaksi ja kunnostautui kansankirjailijana. Äidin puolelta taas isoisoäiti Kaisa Koskelo osallistui ahkerasti Sanakirjasäätiön toimintaan ja kirjoituskilpailuihin. Hän kirjoitti säätiön kannustuksesta elämänkertakirjoitelman. Sama luovuus näyttää elävän myös sukulaisissa, sillä sekä Pulkkisten että Tolosten puolelta löytyy taitavia maalareita, valokuvaajia, kirjoittajia, musiikin taitajia, keraamikkoja ja kädentaitojen vaalijoita.

Ristijärven näyttely on rohkaisu luovaan ilmaisuun

Yhteistyö taidemaalarin kanssa herätti uinuvan kiinnostuksen luovaan ilmaisuun. Kuusi vuotta kävin kursseja ja harjoittelin. Tein eri tyyppisiä töitä jämähtämättä mihinkään vaan rohkeasti kokeillen. Haluan Ristijärvellä jakaa kokemukseni näyttelyn muodossa. Toivon esimerkkien rohkaisevan luovuuteen olipa se maalaamista, kirjoittamista, laulamista tai vaikkapa käsitöiden tekemistä.

Näyttelyssä olevat Tarinapäreet ovat kattopäreille maalattuja akvarellitöitä. Näyttelykävijät ovat kuvailleet niitä kurkitukseksi toiseen todellisuuteen. Tule, näe ja kerro kuvista oma tarinasi!

Esillä on myös akryylimaalauksia – vuodenaikojen värejä, enkeleitä ja jäniksiä. Lisäksi on munatemperamaalauksia puulevyille sekä mehiläisvaha- ja akryylimaalauksia vanhojen kiulujen kappaleille kunnioituksesta vanhaa käsityötä kohtaan ja kannanottona kierrätykseen.

Pidän yllä Koskenkylän kotia veljieni kanssa

Lähdin nuorena maailmalle, sillä tiesin, että elanto on haettava jostain muualta kuin pientilalta. Ristijärveltä sain hyviä eväitä matkalle. Olen onnellinen, että kotipaikka on säilynyt yhteisomistuksessa veljieni kanssa. Naapuri on viljellyt lähipeltoja, joten maisema on säilynyt perinteisenä.

Viime vuosina olen viettänyt pidempiäkin aikoja Ristijärvellä. Metsänhoidon ja muiden käytännön asioiden opiskelu on antoisaa, ja onneksi aina löytyy apua serkuilta, kun tulee kiperä paikka eteen.

Kesään kuuluvat sukulaistapaamiset ja kesäteatteri naapuriperheen kanssa. Juustoleipämessut ja Veisuuvestivaali ovat ihan kohokohta.

Myös seuraava sukupolvi ja ystävät ovat rakastuneet Ristijärveen. Porukalla veneillään, patikoidaan, pelataan mölkkyä ja tutkaillaan lähiseutuja.

Asun Helsingin kupeessa maaseutumaisessa ympäristössä Sipoossa. Ympärillä alkavat Sipoonkorven metsät marja- ja sienimaastoineen, ja naapurustossa on luomutiloja.

Luovuus ja yrittäminen ovat lähtöisin Ristijärveltä. Ristijärvellä on jatkuvasti paljon luovuutta ja yritteliäisyyttä. Kohdatkaamme näyttelyssä ja esittelyssä ja synnyttäkäämme uutta!

Linkkejä

Sirpan luovuuteen kannustava Facebook-sivu 
Sirpan töitä Instagramissa
Sirpan yrityksen verkkosivusto

Sähköposti sirpapu@outlook.com