Ristijärveläinen Ämmäinviikon perinne sai huipennuksensa - Vuoden Ämmä ja Pikkuämmä valittu

7.11.2022

Vuoden 2022 Ämmä on joulukuussa 98 vuotta täyttävä Iida Karppinen ja Pikkuämmä maaliskuussa syntynyt Sofia Lauronen.

Ämmäinviikkoa on Ristijärvellä vietetty vuodesta 1998 saakka. Ämmä on arvonimi, jonka voi saada kunnan vanhin tai eri tavoin ansioitunut nainen. Pikkuämmä on kyseisenä vuonna ensimmäiseksi syntynyt tyttö. Ämmäin valinta julkistettiin Kyläkaivolla tapahtumarikkaan Ämmäinviikon keskellä 2.11.

Iida Karppinen on Karjovaaran Iida Salokylältä. Hän täyttää 98 vuotta joulukuussa. Iida on kansakoulun käynyt itseoppinut sairaanhoitaja, runoilija ja lausuja. Haasteellisuutta elämään on tuonut vahva näkövammaisuus. Nykyisin Iida asuu kirkonkylällä.

Iida on yksitoistalapsisen perheen keskimmäisenä tottunut auttamaan. Iidan Karjovaaran naapurit muistavat hänen avuliaisuutensa. Iida on tunnettu läheistensä hyväksi tekemästään useita vuosikymmeniä kestäneestä hoivatyöstä.
 
Iida joulukuussa 98 vuotta täyttävänä ei ollut läsnä Ämmäillassa Kyläkaivolla, mutta Ristijärven Kulttuuritapahtuma ry:n Mari Korhonen luki tilaisuudessa kaksi Iidan kirjoittamaa runoa, kalevalamittaisen Eeva ja koivu sekä loppusoinnullisen Eeva 75 v.
  
Myöskään Pikkuämmä,  maaliskuussa syntynyt Sofia Lauronen, ei vanhempineen päässyt julkistamistilaisuuteen paikalle, mutta kun Pikkuämmä pääsee käymään kirjastolla, hän saa kukkia, kunniakirjan sekä Cafe 5-Stopin Pirkko Leinosen muistamisen.

Ämmien julkistamisen jälkeen Ämmäinviikon keskiviikkoilta jatkui kahvittelun, Ämmäinleivän kakkujen nautiskelun ja seurustelun merkeissä.

Ämmäinviikon muu meininki

Pitkin Ämmäiviikkoa kirjastossa askarreltiin kirjanmerkkejä.

Osa Ämmäinviikon tapahtumia

Tässä askartelevat kirjanmerkkejä eskarilaiset.

Osa Ämmäinviikon 2022 toimintoja

Ja tällaisia kirjanmerkkejä he saivat aikaan.

Ämmäinviikon 2022 toimintoja

Tällaisia kirjanmerkkejä askartelivat ykkös-kakkosluokkalaiset.

Perjantaina 4.11. oli Pyrylässä esillä Heli Kemppaiselta makrameeta, villasukkia, ovikransseja, piikkilankatähtiä ja sydämiä, Eeva Kemppaisen koruja, Annikki Hyttisen esittelemiä Tupperwareja ja Liisa Komulaisen edustamia Homecare-tuotteita. Saarisen Pirjo oli keittänyt makoisat kahvit paikalle tuleville.

Tässä esimerkkejä Ämmäinviikolla Pyrylässä esillä olleita käsitöitä ja koruja. Tuota Mansikka Reinikaisen huovuttamaa karhua on saatavilla Raijan kampaamossa.

"Pyrylässä oli niin mukava tunnelma, niin vuorovaikutteinen, että unohdin ottaa kuvia siellä", sanoo Maritta Karjalainen, jonka kuvia tämän jutun kuvat ovat.

Ämmäinviikon lopettajaisiksi oli Kyläkaivolla yhteislaulutilaisuus. Säestäjinä toimivat Pertti Raninen, kitara, ja Olli Pietikäinen, basso.

Tässäpä näitä yhteislaulajia.

"Kyläkaivolla oli pieni mutta innokas laulajaporukka", kuvailee Maritta. "Kivaa oli", säestää Pertti.