Puolankalaisella Vuokko Lammelalla on Kyläkaivolla näyttely heinäkuun ajan

30.6.2023

Kotiseutuaan rakastava Vuokko Lammela toimii sekä kuvataidon että käsityön opettajana ja maalaa öljyväreillä aina kun ehtii. Hänellä on näyttely Kyläkaivolla heinäkuun ajan. Vuokko kertoo elämästään ja maalaamisesta.

Olen paljasjalakanen puolankalainen, Puolangalta kotoisin, ja toimin täällä kuvataiteen opettajana ja varatehtorina perusopetuksessa ja lukiossa. Niin hyvin on lykästänyt, että olen päässyt omalle kotiseuvulle töihin, ja tykkään kyllä kovasti tästä paikasta. 

Olen kotiseuturakas, tänne sijautunu ja täällä kasvanu. Tykkään hiihtää ja liikkua luonnossa. Elämä on täällä yksinkerkaista ja helppoa. Opiskeluaikana oon toki nähny kaupunkielämääkin. 

Täällä kiehtovat vaaramaisemat. Asun tällä hetkellä omassa kesäpaikassani, joka on minun mummola. Se on Puolangan kaunein tontti, kahen järven välissä ja salmen rannalla. Se on minun mielenmaisemani, enkä halua lähteä täältä. Viikon sukuloin vasta Helsingissä, ja kiireesti tulin takaisin. Tämä paikka on niin kaunis jokaisena vuodenaikana. Veden äärellä näkee luonnon kierron. Täällä on paljon lintuja ja saukko.

Opettaminen on päätyö mutta aion lisätä maalaamisen osuutta

Kuvataiteen pariin olen tullut klassisesti - oon aina tykänny piirtää, kuten kaikki lapset. Kavereilta jäi yläkouluaikana ja lukioaikana pois piirtäminen, mutta minä halusin jatkaa.

Minä en koe olevani mikään taiteilija, vaan olen täysin harrastelija. Opettaja on minun ammatti, ja siihen minä olen paneutunut. Olen opiskellut työn ohessa myös käsityön opettajaksi ja suorittanut rehtorinopinnot. Näin oma kuvataide on jäänyt vähemmälle.

Yli 20 vuotta oon ollu opettajana, mutta ensi talven otan kevennettynä enkä ota opetushommaa enää niin monta tuntia. Aion paneutua kuvataiteeseen - jospa minusta vaikka taiteilija tulisi. 

Kansalaisopistossa kun opetan, niin ne ovat todella terapiapiirejä. Pidän sivukylällä Suolijärvellä, jossa on aktiivinen kyläyhistys, maalauspiiriä, ja kirkonkylällä on toinen. Niistä on muodostunu ihan omanlaisensa piirit: porukka on hitsautunu yhteen, ensin vaihdettaan kuulumiset, sitten maalataan, sitten puhutaan - aika syviinkin vesiin voijaan mennä niissä keskusteluissa.

Näyttelyssä on etupäässä esittäviä öljyväritöitä

Olen perinteinen maalari. Maalaan esittäviä aiheita, maisemia ja sisustuksellisia kohteita. Ne ovat öljyväritöitä.

Viimeisinä vuosina oon halunnu harjotella ja opetella perinteistä tyyliä rikkovaa, saaha vähän rouheutta siihen - pelkällä palettiveitsellä ja veitsellä teen. Värimaailma ja muodot kiinnostavat. Näyttelyyn tulee myös muutama ei-esittävä modernistinen työ.

Ystäväni Paltamon rehtorina toimiva Eija Kurkinen-Kauppila suositteli minua Kyläkaivolle kesänäyttelyyn, ja Maritta Karjalainen otti yhteyttä.

Tervetuloa näyttelyyn.