Pienen pitäjän suuret kilpailut pidetään – ilman yleisöä

16.2.2021

Vuosi sitten Ristijärvellä järjestettiin hiihdon suomenmestaruuskilpailuja kovalla talkootyöllä. Niitä lykättiin koronan vuoksi vuodella. Nyt ne pidetään 26.–28.3. ilman yleisöä. Järjestelyistä kertoo kilpailujohtaja Arto Tolonen.

”Tilanne on sama kuin viime vuonna tähän aikaan”, aloittaa Arto Tolonen. ”Latupohjat on ajettu.”

Perjantaina 26.3. on naisten 10 kilometrin perinteinen ja miesten 15 kilometrin perinteinen hiihto. Lauantaina 27.3. on naisten ja miesten SM-viesti. Sunnuntaina 28. maaliskuuta ovat sitten kuninkuusmatkat: naisten 30 km ja miesten 50 km.

”Yksi hiihtäjä on jo ilmoittautunut”, kehaisee Arto, ”ristijärveläislähtöinen Kaisa Mäkäräinen.”

Televisio on mukana, ja suoraa  lähetystä tulee yli 10 tuntia yhteensä kolmen päivän aikana.

Koronaa ei jäädä murehtimaan

”Kisat lykkäänty vuojella, van laakereilla ei kainuulaiset jää leppäämään - katotaan asia loppuun saakka. Uskotaan asiaan ja sillä sipuli.”

”Talakoolaiset on innolla mukana. Yksittäisiä poisjääntejä on tietennii, van kun yleisöä ei tule, niin paikoituspuolelta ja muonituspuolelta vappautuu tehtäviä.”

Talkoolaisia tarvitaan silti – ”yli kahensaan menee”.

”Tällä hetkellä rahat taitavat juuri ja juuri riittää, mutta kuluja on tulossa, että katotaan”, pohtii Arto kisojen taloudellista puolta. ”Pääsylipputuloja menetetään arviolta 30 000 euroa, ja kun menetetään myös, mitä yleisö ostaisi ja söisi, niin ovat menetykset osapuilleen 50 000–100 000 euroa.”

”Van yleinen ilmapiiri kisoja kohtaan on Ristijärvellä myönteinen. Pyryllähän ei oo muuta vaihtoehtoa kun olla täysillä mukana. Kaikki pyryläiset on talakoissa.”

”Talkoolaiset syötetään, van kilpailijoiden syömiset on vielä auki.”

Kuva on vuonna 2014 Ristijärvellä pidetyistä nuorten SM-kilpailuista. Anni Alakoski on siinä kultamitali kaulassa, ja Härkösen Karikin – vuoden 1985 Seefeldin-kisojen 15 kilometrin maailmanmestari – on kuvassa. Kuvaaja on Suvi Pyykkönen nuorten SM-kilpailujen mediatiimistä.