Osuvalla yrittämisellä pärjää Ristijärvellä

24.4.2019

Tolosen serkukset Mikko ja Jarmo pyörittävät Ristijärvellä JTM Urakointi Ay:tä, joka tekee rakennus-, LV- ja konetöitä. He perustivat yrityksen lokakuussa 2006.

Ajatus yrityksen perustamisesta lähti siitä, että heille oli tarjolla remontti- ja rakennushommaa iltaisin ja viikonloppuisin lisätöinä, kun he olivat kumpikin vielä palkkatöissä. He järkeilivät, että oli helpompi ruveta tekemään töitä yrityksen laskuun.

Jarmo oli valmistunut kirvesmieskoulusta 1997, ja hän oli vakituisessa työssä toisen palveluksessa 2003 - 2009. Mikko taas oli käynyt ammattikoulun sähköasentajaksi, ja hän oli töissä Jokelaisen Veikolla vuoteen 2009 asti. "Veikolla ollessani opettelin LV-työt siinä sivussa", Mikko kertoo. Maansiirtohommat serkukset ovat oppineet tekemällä. Serkuksilla onkin kylällä sellainen maine, että he osaavat mitä vain.

Koska maansiirtokoneet ovat kalliita, piti velkaakin aluksi ottaa, "mutta velat on pääosin kuitattu", kertovat serkukset.

Asiakkaina JTM Urakointi Ay:llä on pääasiassa yksityisiä henkilöitä, mutta myös kunta on tärkeä asiakas. Serkukset ovat tehneet kunnalle lumitöitä vuodesta 2010 lähtien. "Kaikennäköstä rakennus- ja LVI-työtä tehhään kunnan kiinteistöihin", kertovat Jarmo ja Mikko, "van isommathan ne mennöö kilipaelutuksen kaotta."

Serkusten työt ovat etupäässä Ristijärvellä, mutta Kajaanissa ja Paltamossa he ovat tehneet jonkin verran.

JTM Urakointi Ay:n työt ovat pääasiassa tuntityötä, vaikka nimi urakointiin viittaakin. "Nimen keksiminen oli hankalaa, niin keksittiin tuommonen", naurahtavat serkukset.

Työpäivät tahtovat silti venyä. Talvella on vähän hiljaisempaa, mutta lumityövalmius pitää olla koko ajan. "Joka päivä on yleensä jotain", toteavat Jarmo ja Mikko. Kummallakin perhe on sopeutunut venyviin työaikoihin. "Onhan se haasteellista", serkukset huokaavat, "emännät saapi hoitaa tallouven."

Jarmo ja Mikko hoitavat itse laskutuksen ja laskujen maksun, mutta kirjanpidon he teettävät ulkopuolisella.

Tulevaisuus näyttää serkuksista hyvälle: "Jatkettaan sammaan malliin. Terveyvestähän ei ikinä tiiä, van toestaseksi on jaksettu hyvin."

JTM Urakointi Ay:llä on ollut viisikin työntekijää "pahimmillaan tai parhaimmillaan", mutta kolmeen vuoteen ei ole ollut vakituisesti ketään - työ kun on kausiluontoista, ei ole yhtä ja samaa hommaa jatkuvasti.

"Tykkään tästä työstä", tunnustaa Mikko. Jarmo jatkaa vähän kainuulaisemmin: "Pakkohan se on tykätä, se on ammatinvalintakysymys."