Monitoiminen Urho Kähkönen on Katvelan kesänäyttelyn taiteilija

23.6.2023

Urho Kähkönen kertoo kuhmolaisista juuristaan ja paluumuutostaan Kuhmoon, koulutuksestaan ja monenlaisista toimistaan sekä Katvelan näyttelyn töistä. 

Olen alun perin kotoisin Kuhmosta ja myös paluumuuttanut Kuhmoon 2008. Kotipaikka on 50 kilsaa Kuhmon keskustasta. Olen Kuusamonkylän Kähkösiä. Esi-isät ovat tulleet 1600 -luvulla Juvalta, savolaisesta pitäjästä.

Asuin 25 vuotta Helsingin ydinkeskustassa. Muutin sieltä suoraan Kainuun korpeen. Välillä opiskelin Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa, joka on nykyään Turun ammattikorkea. Koen, että asuminen pääkaupunkiseudulla on helpottanut verkostumista silloin syntyneiden kontaktien avulla.

Olen 56-vuotias. Turun taiteen ja viestinnän lisäksi olen opiskellut Taidekoulu Maan iltakurssilla. Lisäksi olen opiskellut Orivedellä luovaa kirjoittamista ja kuvataidetta, sekä Teatterikorkeakoulussa tv-käsikirjoittamista.

En ole valmistunut kuvataiteilijaksi vaan artenomiksi, ja minulla on video- ja elokuvapuolen koulutus. Olen lisäksi opiskellut tv-formaattia Teatterikorkeakoulussa. Monien mutkien kautta olen päätynyt takasin kuvataiteeseen. 2006 ryhdyin pääsääntöisesti kuvataiteilijaksi eli palasin siihen, mistä olen nuoruudessani lähtenyt taiteensaralla liikenteeseen. Se mitä olen opiskellu video- ja elokuvapuolella näkyy kuitenkin minun kuvataiteessa. Eroavaisuudet taidelajien välillä on hiuksen hienot.

Pidän Kuhmossa kesäisin taidekahvilaa

Vanhan Pihlajan taidekahvila on vanhassa hirsitalossa, Hirsitalon vieressä on pihlaja, josta talo on saanut nimensä. Kahvila on kalustettu 1800-luvun - 1900 luvun alun antiikkihuonekaluilla - posliinikupit pöydässä ja pöytiintarjoilu. Kakut on leivottu itse. Oon vääntäny mansikkakakkuja; viime kesänä oli Budapestin leipomoista kaksi kakkuohjetta; tänä vuonna on konjakki-puolukka-juustokakku, kuusenkerkkä-juustokakku, sacherkakku, kinuskikakku ja Red Velvet. Ateljeetila on uudessa Pihlajassa, joka on rintamamiestalo. 

Vanhan Pihlajan taidekahvila.

Taidekahvilan ympärillä levittäytyy puutarha, joka oikeastaan on puisto ja arboretum. Alue on hehtaarin suuruinen. Olen valmistunut Seppälän maatalousoppilaitoksesta puutarhatyöntekijäksi ja Haapaveden emäntäkoulusta 80-luvulla puutarhuriksi. Seppälän maatalousoppilaitoksessa opiskelun aikana istutin ensimmäiset puut, serbiankuuset ja siperian pihdat. Ne ovat jo 6 - 7-metrisiä. 

Kasvihuoneessa kasvaa viiniköynnös. "Ei vaikuta kovin kainuulaiselta pihalta", kommentoi eräs kahvilavierailija. Seppälän maatalousoppilaitoksen puutarhaopiskelijat kävivät tällä viikolla tutustumassa paikkaan. Puiston osia on nimetty koirieni Ainon, Lotan ja Urhon hautapaikkojen mukaan. Olen muuten tehnyt pitkän historian Hietaniemen hautausmaalla puutarhurina.

Nyt minulla on Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisessä taidenäyttely, jonka puran ensi keskiviikkona. Työt siirtyvät tällöin heinäkuuksi taidekahvilaani, joka on Kuusamonkylässä Pohjois-Kuhmossa osoitteessa Kostamustie 2210.

Taidekahvilan toinen pitäjä on Hollolasta huonekaluentisöijä Jarmo Tiihonen. Taidekahvilan yhteydessä on navetan vintillä hänen antiikkikirpputori.

Kahvila on auki viikonloppuisin eli lauantaina ja sunnuntaina 12 - 17, Kamarimusiikin aikaan myös perjantaisin 14 - 19.

Alue saanut Vuoden maisemateko -palkinnon vuonna 2015. Sen myönsivät Koti- ja maatalousnaiset ja Pro Agria kulttuurimaisemoinnista. Kylänraitin näkymät on aukaistu uudelleen vuokralampaiden avulla järvelle. Lampaat ovat yön ladossa lähellä pihapiiriä susilta suojassa.

Katvelan näyttelyn työt ovat valotöitä

Maalaan akryyliväreillä. Näyttelyn Hiljaiset huoneet ovat interiöörejä. Valo on töissäni hyvin tärkeä elementti. Tämä tulee elokuvapuolen opinnoista. Hiljaiset huoneet -töissä on hyvin niukka valo, mutta valo on hyvin intensiivinen ja herkkä. Hiljaiset huoneet -nimi tulee siitä, että huoneissa ei ole ketään, ne ovat tyhjiä huoneita. Ne ovat vanhoja huoneita, niissä on ikäkerroksia. Sinänsä se on tunnistettavaa myös täällä Kainuussa, kun täällä on paljon tyhjiä autiotaloja.

Urho Kähkösen akryylimaalauksia

Olen maalannut näyttelyn työt syksyllä. Valon niukkuus tulee syksyn tunnelmasta. Huoneissa liikkuva valo saa tilan tuntumaan pehmeältä. Valo enteilee kuin odottaen jotain ihmettä tapahtuvaksi. Töissä on melankoliaa, joka on osa suomalaisuutta. Siitä huolimatta niissä on se toivo läsnä. Katsoessamme teoksia olemme hetken osa tuota voimaannuttavaa surumielistä valoa, joka puhdistaa. Kuin karhunpoika syksyllä mielemme voi käpertyä huoneeseen, valon lempeyteen.

Katvela
Kirkkotie 5
Avajaiset 26.6. klo 17
Avoinna 27.6. - 6.8.2023
ti - pe 11 - 17
la 10 - 16
su 12 - 16
ma suljettu

Sosiaalisen median vaikutus on iso. Ilman sitä oisi hankala asua korvessa. Sosiaalinen media helpottaa paljon näkyvyyttä.

Voit tutustua töihini Instagramissa, jossa olen nimellä art_urho_kahkonen tai www.facebook.com/taidegalleria

Urho Kähkösen akryylimaalauksia

Hiljaiset huoneet -näyttelyn työ.