Kunnallisesta keskikoulusta 55 vuotta sitten päässeet ovat tyytyväisiä elämäänsä

12.8.2022

Ristijärven kunnallisesta keskikoulusta 55 vuotta sitten valmistuneet kokoontuivat 5.8.2022 Ristijärvelle luokkakokoukseen ties kuinka monetta kertaa, tällä kertaa Pyrylään. Kokous ajoitettiin tälläkin kertaa Veisuuvestivaalin ja Juustoleipämessujen aikaan. Osallistujia oli 13. He kertoivat elämästään.

Kaikilla oli elämä kohillaan. Kellään ei ollu mitään hirveää katastrofia. Valtaosa eli pitkäaikaisessa avioliitossa tyytyväisenä elämäänsä. Pientä leikkiä laskettiin pitkäaikaisista suhteista tyyliin "ukko on pöljä, se ei ymmärrä minnuo" tai "vaimo ei oo mukana, minoon lomalla".

Keskikoulusta 55 vuotta sitten valmistuneita

Keskellä jutun toinen kirjoittaja Sinikka Härkönen o.s. Lind.

Ne jotka luokalla jo erottuivat opinhaluisina olivat opiskelleet pisimmälle: yhdellä oli tohtorin tutkinto ja toisella taas ylempi korkeakoulututkinto ja kolme ammattitutkintoa. Matemaattisesti lahjakkaalla oli ollut menestyksekäs työura.

Kokouksen alussa oli pieni ohjelmanumero Minne käy tuulen ilmassa tie, jossa Risto Tolonen lauloi ja Puhakan Arja (Amie Aalto) tanssi. Esitys oli omistettu läheisensä menettäneille.

55 vuotta sitten keskikoulusta valmistuneita

Vasemmalla ohjelmaesityksessä laulanut Risto Tolonen ja tanssinut Puhakan Arja (Amie Aalto) ja Arjasta oikealle toinen Arja, luokkakokouksen järjestänyt Arja Pietikäinen-Vesala.

Pyrylää vuokraava Ristijärven kyläyhdistys oli valmistanut herkullisen palvilihakeiton ja mansikkakiisselin. Kahvit tietysti juotiin pikkuleivän kanssa.

Pojat olivat valinneet metsällisen koulutuksen ja he olivat tehneet metsällisen uran. Ne oli mehtäherroja.

Tyttöjen koulutus- ja ammatinvalinnat oli kirjavampia. Oli kolme yrittäjää. Yhdellä oli sydäntä lähellä erityispedagogiikka ja erityislapset. Hän oli aina heikomman puolella. Eräs nainen oli ollut johtavassa asemassa, ja hän oli vieläkin alansa hallitustyössä mukana. Eräs mies ei päässyt osallistumaan luokkakokoukseen työesteiden vuoksi. Muitakin vielä työelämään osallistujia oli. Moni oli kynämies.

Melko moni oli jäänyt Kainuuseen. Kaukaisin asui Englannissa.

Kaikilla lapset olivat menestyneet elämässään. Ne oli kouluttautunu ja niillä oli hyvä työpaikka.

Harrastuksia luokkalaisilla oli klassinen laulu, kuorolaulu, tanssi, metästys, kalastus, marjastus ja käsityöt.

"Meijän luokka on niin kiva, semmonen eläväenen luokka", oli yhteinen mielipide luokastamme. Kivan luokkahengen merkki tuo linöö, että yhä yhteen kokkoonnuttaan. Kokoontumisen oli järjestänyt Arja Pietikäinen-Vesala. Kahen vuojen päästä aijottiin taas kokkoontua.

Osanottajien toivomuksesta jutun kirjoittivat serkukset Puhakan Arja ja Sinikka Härkönen.

55 vuotta sitten keskikoulusta valmistuneita
Tähän kuvaan kuvaajamme, Veisuuvestivaalin äänimies Kyösti Karttunen sai mahdutettua kaikki luokkakokoukseen osallistuneet.