Katvelan kesän taiteilija on Eeva-Kaisa Jakkila

26.6.2022

Eeva-Kaisa Jakkilan näyttelyn avajaiset on Katvelassa tiistaina 28.6.2022 klo 15 - 17.  Näyttely on avoinna 7.8. saakka. Tässä taiteilija kertoo teoksistaan ja taustastaan.

Olen syntynyt ja kasvanut Taivalkoskella Koillismaalla.

Lähdin 70-luvun alussa Tornioon, jossa opiskelin vuoden Perä-Pohjolan opiston taidekoulussa. Sen jälkeen olin Limingan taidekoulussa 2 vuotta. Sieltä pyrin Lahden taideinstituuttiin vapaan taiteen puolelle, ja opiskelin siellä 4 vuotta.

Mieheni on käynyt Lahden taideinstituutin aikaisemmin, ja tytär kävi sen, ennen kuin sieltä vapaan kuvataiteen puoli lopetettiin. Nyt tyttäreni opiskelee Aalto-yliopistossa elokuvaohjaajaksi.

Taiteilijan työssäni on läsnä lähes aina jonkinlainen kantaaottavuus

Koen olevani ulkopuolella. Tarkkailen omasta ajatusmaailmastani käsin ympäröivää maailmaa ja lähden kysymään, ”ovatko asiat ihan näin”.

Työni ovat pääasiassa esittäviä istallaatioita. Akvarellit ovat kulkeneet siinä vieressä.

Esittävät installaatiot on tehty piirtämällä. Käytän eri materiaaleja – olen ehkä hiukan materiaaliromantikko.

Taiteessa käytettävät pigmentit ovat vähän rankkoja ympäristölle, ja siksi teenkin enimmäkseen hiilellä puulle. Hiili on edelleen tärkeä - erilaiset hiilet. Käytin aikaisemmin mehiläisvahaa, kultaa ja myös verta, joka on kaiken elämän ydin; verihän on ikivanha kuvan tekemisen materiaali. Nykyään olen lipsunut jonkin verran periaatteistani ja käyttänyt myös pastellia puulle.

Katvelan näyttely on retrospektiivi eri aikakausilta

Näyttelyyn tulee osin kauniita, melankolisia töitä, esimerkiksi työ ”Palasia melankolian puutarhasta”.

Eeva-Kaisa Jakkilan työ

Eeva-Kaisa Jakkilan työ

Eeva-Kaisa Jakkilan työ

Osia teoksesta Melankolian puutarha. Pastelli puulle.

Kasvit ovat olleet minulle alusta asti rakkaita. Tällä planeetalla ei ole elämää ilman kasveja ja hyönteisiä. Yleensä ihmiset ovat tauluissa pääosassa ja kasvit taustalla. Minä nostan kasvit pääosaan, ja ihminen jää taustalle. Halusin kääntää asian toisin päin - ihmiset eivät ole edes tunnistettavia.

Näyttelyyn tulee työ, jossa pohjustin vanerin ja viimeistelin sen akvarellilla. Tyttäreni on siinä mallina – käytän usein häntä mallina.

Eeva-Kaisa Jakkilan teos

Talvivaloa. Akvarelli.

Taiteen tehtävä on nähdä asioita ja tuoda asiat näkyviksi, ei pelkästään viihdyttää

Taide voi tuoda myös rauhaa ja lohtua, jos myötäelää ja tunnistaa taiteilijan näkemyksestä jotain omakohtaista.

Miehelläni on kahden hengen performanssiryhmä ”Herrat”. Pyysin heitä malliksi teossarjaan, joka kritisoi miehistä ”bisnesajattelua”, sitä että kaikki pyörii oman kapeakatseisen maailmankuvan ympärillä. Olen tehnyt siitä sarjan: ”Great visions”, ”We are worth it” ja ”By the way, this is confidential”.

Hiili puulle

By the way, this is confidential. Hiili puulle.

Ristijärvelle on yhteyksiä

Nyt minulla on tilaustyö, joka vie paljon aikaa, plus jonkin verran opetushommia, mutta kun Ristijärveltä otettiin yhteyttä, lupasin mielihyvin kesänäyttelyn. Me on ajettu Ristijärven läpi aika monta kertaa, kun mennään Etelä-Suomeen täältä Taivalkoskelta. Minulla on ystävä, joka on ollut oppilaani Taivalkoskella ja joka on muuttanut Ristijärvelle. Hänen miehensä on ollut opiskelukaverini Lahden muotoiluinstituutin puolella.

Tervetuloa katsomaan näyttelyä ja antamaan palautetta.