Jouko Sievänen on usein Ristijärvestä kertovien laatukuvien takana

24.5.2022

Meillä on Ristijärvellä valokuvaajien verkosto, jolta saamme kuvia Ristijärvi-aiheiseen viestintään. Jouko Sieväseltä saamme kuvia usein, ja arvostamme kovasti hänen harrastustaan. Jouko kertoo valokuvausharrastuksestaan ja esittelee koskettavimpia kuviaan.

Jouko asuu vaimonsa Raijan kanssa kauniilla Kärkelänniemellä luovuuteen kannustavassa talossa. Jos on Joukolla kuvausgeeni, on Raijalla leipomisgeeni - sellaiset ovat talossa tarjoilut haastattelijalle. Jouko ja Raija on haastattelun yhteydessä kuvattu niin, että taustalla näkyvät kaikkien kuuden lapsen ylioppilaskuvat.

Minulla jo äiti harrasti valokuvausta, kertoo Jouko. Äiti kehitti isänsä kanssa kuvia valokuvaamossakin. Vaimon veli Tauno Kasanen oli valokuvaaja. Äitinsä pienella Aquan paljekameralla aloitti.

70-luvun puolenvälin seutuvilla ostin ensimmäisen kinofilmikameran. Se oli hyvälaatuinen.  Sillä sai mukavia maisemakuvia mutta lähelle kohteita sillä ei päässy.

77 ostin ensimmäisen järjestelmäkameran. Sen käyttö aukesi vähitellen. Alkuun oli vain yksi normaaliobjektiivi. Sama kameramerkki on edelleenkin, ja vanhat objektiivit manuaalisesti käytettynä käyvät siihen.

Nyt on objektiiveja ja zoomeja, muttei kuitenkaan mitään jättimäisiä ammattilaisvehkeitä. Kuvaaminen monipuolistui, kun oli mahdollista päästä lähemmäs kauempanakin olevia kohteita.

Lempikuvauskohteita ja koskettavimpia kuvia

Jouko kuvaa mielellään maisemia. Häneltä saamme sosiaaliseen mediaan kuvia maisemastamme kunakin vuodenaikana.

Jouko Sieväsen toukokuussa ottama kuva, jolle hän on antanut nimeksi Räsymattotaivas

Tälle toukokuussa 2020 kuvaamalleen kuvalle Jouko on antanut nimeksi Räsymattotaivas.

Madeiran-matkallaan Raija-vaimon kanssa hän onnistui kuvaamaan vaakasuoran sateenkaaren.

Sateenkaari vedenrajassa Madeiralla. Kuva: Jouko Sievänen.

"Jostain pilvenreiästä se tuli", sanoo Jouko.

Verkkosivustomme Asuminen ja ympäristö -osion Eläimiä-sivulla on Joukolta paljon kuvia: On saukko, jota voitaisiin kutsua Ristijärven nimikkoeläimeksi, sillä Saukkovaaran kerrotaan saaneen nimensä saukon selän mukaan.

On kuva joutsenesta joessa, jonka veteen ympäristön värit ainutlaatuisen herkästi heijastuvat. On sinivalkoinen kuva joutsenemosta poikasineen.

Ainutlaatuinen on kuvakertomus liito-oravapoikueesta hellekesältä 2010. Liito-oravat ovat yöaktiivisia eläimiä, mutta helle pakotti ne tuolloin ulos pöntöstään. Erityisen hellyttävä on Joukon mielestä isommasta kuvasta kropattu liiturijuniori hännäntupsuineen.

Jouko kuvaa mielellään myös perhosia ja lintuja. Kuukkelien "suukopua vai lemmenluritusta" kuvaa kivasti tätä sympaattista lintua. "Rantasipi laskeutuu" heijastaa ristijärveläisen luonnon viehättävyyttä.

Näitä kuvia pääsee katsomaan klikkaamalla täältä.

Tilannekuvia

Aika taiturointia oli Kajaaninlinnan räjäytyksen kuvaaminen. Venäläiset räjäyttivät Kajaaninlinnan ruutivaraston saadakseen Kajaanin antautumaan. Kansainvälisesti tunnettu 240-senttinen jätti Taneli Kajanus oli linnaa puolustamassa, samoin isokasvuinen kainuulainen Luis Moilanen, mutta antautumaanhan Kajaani joutui. Kun 350 vuotta linnan räjäytyksestä tuli täyteen 2016, kerääntyi Kajaaniin historian harrastajia Suomesta, Venäjältä ja Baltian maista muistelemaan tapahtumaa.

Jouko osallistui juhlaan, jossa oli  puheosuus ja taistelutoiminnan imitointia paukkupanoksilla. Päätapaus oli räjäytys, joka tehtiin pyrotekniikalla käyttäen satoja litroja bensiiniä ja räjähteitä. 

Siinä oli hämärää ja kirkkaita valoja, hän kertoo. Säädin kameraan valmiiksi alivaloitusta kolme pykälää ja kuvasin sarjatulella elikkä annoin mennä. Kahdeksan kuvaa ehti tulla reilussa sekunnissa.

Kajaanin linnan räjäytys juhlissa vuonna 2016. Kuva: Jouko Sievänen.

Tällaiselta näytti Kajaaninlinnan räjäytys Jouko Sieväsen kuvaamana.

Jouko nostaa esille toisen tilannekuvan, jossa "ruokalautasen ääreen on nukahtanut vanhin tyttäremme Ilona (nyt 41-vuotias) vuosia sitten".

Lapsi nukahtanut syödessään. Kuva: Jouko Sievänen.

Revontulia

Jouko on ollut valppaana, kun Ristijärvellä on näkynyt revontulia.

Revontulia Ristijärvellä vuonna 2018. Kuva: Jouko Sievänen.

Tämä revontulikuva on vuodelta 2018.

Tällaisen pyörylän teki repolainen vuonna 2018. Kuva: Jouko Sievänen.

Tällaisen pyörylän teki repolainen Ristijärvellä vuonna 2018.

Nämä revontulet ovat vuodelta 2020. Kuva: Jouko Sievänen.

Tämä kuva on vuodelta 2020.

Revontulia Ristijärven maisemassa 2013​​​​​​​

​​​​​​​Tähän kuvaan vuodelta 2013 tiivistyvät sekä Jouko Sieväsen kuvaajantaidot että ristijärveläisen maiseman herkkyys.

Kiitämme Joukoa kuvista ja toivotamme hänelle kuvauksellista jatkoa.