Cross Lake Log - vientiyrityksestä maanrakennukseen

26.7.2019

Ari Härkösen yrityksellä on veikeä nimi: Cross Lake Log. Se aloitti vientihirsimökeillä, mutta nykyisellään se tekee maanrakennustöitä eri muodoissa, kuten maa-aineksen toimituksia ja kaivinkonetöitä. Ari väläyttää tässä Cross Lake Login taivalta.

"Nyt on oikeestaan ollu Reisjärvi - Haapajärvi-pitäjissä pari kuukautta tienvarsien vesakon raevausta."

"Keli meni mielenkiintoseksi. Teen aamupäivää, nukun iltapäivää. Menen illaksi työhön. Se on mukavaa."

"Yheksän aekaan aorinko rupejaa paenumaan Puolangan vaarojen taakse. Aamuyöllä taas on mukavaa, kun aorinko rupejaa nousemaan. Se on hyvä, kun soapi ite meärätä työaikasa."

Kalusto ja miehistö

Kalustoa Cross Lake Logilla on Arin mukaan "liikaa miehistöön verrattuna": neljä kuorma-autoa, neljä kaivinkonetta, neljä pyöräkonetta ja yksi mies. On Arilla välillä ollut kausityövoimaa "usseampiki henki".

"Siitä on kuitennii oma ressisä. Kun on palakkakulut ja sivukulut, niin pittää aeka paljon touhuta, että kattasi etes ihtesä."

Cross Lake Login työajoilla ja työehdoilla ammattitaitoisen työvoiman saanti on ongelma. "Eivät pysy. Lähtevät paremman virman perrään. Menevät virmoihin, missä on hyvät ettuuvet. Pieni ei pysty tarjoamaan."

Uvan pojan vientivirma

Ari on koulutukseltaan talonrakentaja, valmistunut Kajaanin ammattikoulusta 1988. Päästyään armeijasta 1991 hän pääsi töihin Puumannille eli ristijärveläiselle "Pulukkisen Veikolle". Veikolla Ari oli toukokuulle 94.

Vuoden ajan Ari teki hirsisalvostöitä toiminimellä Ari Härkönen. Sitten hän keksi nimeksi Cross Lake Login: "Teki mieli jottain, niin mietin, että mikä se oesi, se on suora keännös." Ristijärveähän nimitetään leikkimielellä Cross Lakeksi.

Cross Lake Log oli vientinimi. "Tein mökkejä valamiiksi asti."

Vuosituhannen vaihteessa, kun rakennusalalla oli hiljaista, oli pakko keksiä jotakin muuta. "Kun kilipaeilutukseen tuli ylleiset tiet, pääsin livahtammaan mukkaan ja se on vienyt mennessään."

Nimi Cross Lake Log "ei kuvasta nykymennoa, van mitä sillon vällie. Van on se kuitennii välliin vaekeata, kun kaeken moaliman lappuo tulloo tankeroenglannilla".

Nykyisiä maanrakennustöitä Ari tekee etupäässä lähikunnissa. Yritys on rekisteröity Ristijärvelle, mutta Ari asuu Paltamossa. "Ukki on syntyny Hiisijärven Pekolassa", kertoo Ari taustastaan. "Siellä on ollu paljo porukkata, osa on tullu Kivikylälle ja osa Uvalle. Minä oon Uvalta."

"Kesällä on liikaa töetä ja talavella ei mittään", kuvailee Ari Cross Lake Login nykymenoa. "Lumityöt tasottaa kaosivaehteluja."

Tulevaisuudennäkymät Cross Lake Logilla ovat "samanlaeset kun nyttii". Omasta terveydestä on paljon kiinni. "Välillä tulloo syötyä aeka huonosti van onhan ne evväät aena matkassa."