Laahtasen historiallinen luontoreitti avattiin 19.6.2022 - oli paljon tyytyväisiä kävijöitä

19.6.2022

Laahtasen talkoilla kunnostetun vaellusreitin (Linkki vie Laahtasen vaellusreitin esittelysivulle) avajaisissa sataa tihuutti, mutta reitistä kiinnostuneet eivät olleet sokerista - paikalla kävi vieraskirjan mukaan noin 80 henkeä, ja heistä 58 kiersi ainakin puolet reitistä. Puoleen tyytyneet oikaisivat siltojen kautta. Reitin kiertäneet saivat osallistua arvontaan, jossa oli tuotepalkintoja. Tulokset ilmoitetaan erikseen.

Kävijöille tarjottiin pullakahvit. Erikoisruokavaliot oli huomioitu hienosti: saatavilla oli gluteenittomia ja maidottomia piirakoita ja korvapuusteja. Kävijät saivat ostaa avotulella grillattua makkaraa.

Laahtasen kahvitarjoilu oli järjestetty hienosti erikoisruokavaliot huomioiden

Laahtasen kahvitarjoilu. Se toteutettiin talkoilla.

Laahtasen makkaragrilli

Grillimestarina toimi Salla Heikkinen.

Kävijät edustivat eri ikäpolvia. 

Avajaisissa oli edustettuina eri ikäpolvia

Pöydässä takapenkillä istuu Juha Kanervo, joka oli koko vaellusreitin kunnostusprojektin projektipäällikkö.

Avajaisissa oli monia koiraperheitä

Avajaisiin osallistui monia koiraperheitä. Ainakin 11-vuotias Peetu-koira (ei kuvassa) vaelsi koko reitin.

Juha Kanervo piti avajaispuheen, jossa hän toivoi reitille paljon käyttöä. Avajaispuheen video on Facebookissa, Twitterissä ja Instassa.

Reitin voi kiertää kummin päin tahansa. Kokonaisuudessaan se on 6 - 7 kilometriä pitkä, ja sen voi puolittaa kävelemällä siltoja pitkin. Reitin kartta on valmisteilla, ja se samoin kuin historiasta kertovat kyltit saadaan paikoilleen ennen pitkää.

Laahtasen vaellusreitin jäkäläkankaita

Reitin varrella on monia jäkäläkankaita. Ei ihme, että Laahtasella on melkein 400-päinen metsäpeuralauma.

Vaellusreitin polut ovat kapeita - tässä kangaspolku

Vaellureitin polut ovat kapeita niin kangas- kuin suo-osuuksillakin. Tässä kangaspolku.

Suon tuoksu​​​​​​​

Reitti sisältää todella monia ja monenlaisia suo-osuuksia. Tässä suon tuoksu on kerrassaan huumaava.

Suopursuja Laahtasella​​​​​​​

Suopursut olivat kukassa juuri avajaisten aikaan. Niitä olivat järven rannat täynnä - arktista eksotiikkaa.

Pitkospuuosuuksien soilla kasvaa valtavia luonnon raateviljelmiä. Raatekin oli vielä kukassa avajaisten aikaan. Eräs vaeltaja tuli vastaan kukka kädessä ja ihmetteli: "Mikä se tämä on? En oo tällästä elläissään nähny." "Se on raate", hän sai tietää ja vinkin, että Laahtasen esittelysivulla on raatteista huikea kuva.

Pitkospuuosuus oli kokonaisuudessaan huikea osaamisen ja talkoohengen näyte (linkki vie talkoista kertovaan juttuun). Kyllä on ihmeellistä päästä tarkkailemaan kainuulaista suomaastoa niin helposti pitkospuilla.

Vaellusreitin märkää osuutta

Kuten Salla Heikkinen, yksi reitin kunnostajista, reitin esittelyssä varoittaa, on parasta pysyä pitkospuilla - muuten voi humpsahtaa.

Nuori ristijärveläinen tuli vastaan. "Oliko reitti hyvä?" häneltä kysyttiin. "Kaet se hyvä oli", hän vastasi umpikainuulaisittain tyytyväisen näköisenä. Tyytyväisiä olivat muutkin kävijät - sekä avajaisten järjestelyihin että vaellusreittiin.