Kainuun soten koronatiedote_Päivitetyt ohjeet koronaoireisille ja altistuneille_140122

14.1.2022

Koronatartuntojen määrä ja jäljityksen viive kasvaa edelleen

Uusia koronatartuntoja todettiin Kainuussa torstaina 134. Koronaviruksen ilmaantuvuus on tällä hetkellä noin 900 / 100 000 / 14 vrk. Todellinen määrä on tätä suurempi testaamattomien tai kotitesteissä todettujen tartuntojen vuoksi.

Kainuun tartunnanjäljityksessä sairastuneiden henkilöiden kontaktoinnissa on 3-4 vuorokauden viive. Altistuneiden jäljitykseen ei tällä hetkellä käytännössä ole mahdollisuuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on eilen päivittänyt karanteeni- ja kotitestiohjeita muuttumisesta. Myös eristyskäytäntöihin odotetaan muutoksia, joista Kainuun sote tiedottaa asiasta lisätietojen selvittyä.

Päivitetyt ohjeet (voimassa 14.1.alkaen)

Kainuun sote on päivittänyt seuraavat toimintaohjeet koronaoireisille tai altistuneille henkilöille:

 1. Oireinen henkilö (kuume, nuha, yskä, kurkkukipu, ripuli)
 • Vältä omaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään 5 vuorokauden ajan. Töihin, päivähoitoon, kouluihin ja harrastuksiin palataan vain terveenä (oireettomana 2 vrk).
 • Hakeudu koronavirustestiin. Vaihtoehtoisesti voi tehdä ensin kotitestin. Negatiivinen kotitesti ei poissulje koronavirusinfektiota. Kodin ulkopuolella käytä FFP2–tai kirurgista suu-nenäsuojainta.
  • Jos positiivinen tulos kotitestissä: Hakeudu terveydenhuollon koronatestiin tuloksen varmistamiseksi.
  • Jos positiivinen tulos terveydenhuollon koronatestissä: Tartunnanjäljitys määrää eristyksen. Tulos ja tieto eristykseen määräämisestä ilmoitetaan tekstiviestillä tai puhelimitse.

Ilmoita sairastumisestasi tiedossasi oleville henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa, jotta he tietävät toimia ohjeiden mukaan. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

 1. Oireeton altistunut henkilö
 • Jos olet altistunut tartunnalle, eikä sinua ole määrätty karanteeniin, vältä kodin ulkopuolisia lähikontakteja 5 vuorokauden ajan altistumisesta lukien. Käytä kasvomaskia käyttöä ja huolehdi käsihygieniasta. Jos saat koronavirustartuntaan sopivia oireita, hakeudu testiin (kohdan 1 ohjeet).
 • Rokottamattomien, yhden rokotuksen ja/tai yli 3 kk sitten koronataudin sairastaneiden karanteeni on pääsääntöisesti 5 vrk.
   • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin kun viimeisimmäksi sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on vähintään 5 vuorokautta.
   • Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen altistumisissa ei automaattisesti määrätä koko luokkaa tai ryhmää koskevia karanteeneja. Koulut ja päiväkodit ohjeistavat asiassa.
 • Kaksi - kolme rokotusta tai vähintään yhden rokotteen saaneet ja alle 3 kk sitten koronataudin sairastaneita ei pääsääntöisesti määrätä karanteeniin. Sote-työntekijöille suojaus- ja testausohjeet annetaan erikseen.

Karanteeni- ja eristysaika arvioidaan yksilöllisesti ja ohjeista voidaan poiketa tartuntatautilääkärin päätöksen perusteella.

Tartuntatautipäivärahan tai sairauslomakorvausten saaminen edellyttää karanteeni/eristyspäätöstä tai sairauslomatodistusta. Omaehtoiset toimet sairastumisiin tai kontaktien välttämiseen eivät oikeuta etuuksiin – tarvittaessa asiasta kannattaa keskustella esimerkiksi työnantajan kanssa.

 

Mikäli henkilö tarvitsee todistuksen sairastetusta koronataudista (koronapassia varten), tulee tulos varmistaa laboratoriotestillä (PCR-testi). Tartunnanjäljityksen karanteeni- ja eristysmääräyksiin riittää terveydenhuollon ottama pikatesti (antigeeni-testi). Todistukset toimitetaan postitse, mutta näissä on huomattavaa viivettä.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655